Author Topic: BR1M Untuk Belia  (Read 36410 times)

azurajalal

 • Newbie
 • *
 • Posts: 1
  • View Profile
Per:BR1M Untuk Belia
« Reply #30 on: July 19, 2014, 11:45:45 AM »
Ahli/Members yang dihormati
Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera

Terima kasih kepada IYRES atas jemputan menyertai perbincangan mengenai BR1M.

Pada pendapat saya yang sangat kurang pengalaman ini, isu utama yang perlu diberi perhatian adalah memberi bantuan kepada yang layak. Kelayakan untuk menerima BR1m inilah yang menjadi masalah. Persoalannya, siapa yang betul2 layak untuk menerimanya?

Yang paling penting pengurusan untuk menilai kelayakan, dan seterusnya urusan pemberian
perlulah telus & efisyen. Dan tentunya, 'it is easier said than done'. Kita sangat memerlukan pakar statistik, penganalisa yang mahir dengan data yang terlalu banyak ('data scientist') atau mereka yang memiliki pengalaman menangani data yang banyak sekali gus). *Saya teringat kes anak OKU yang ditinggal ibunya dirumah dikritik oleh selebriti Wardina. Negara maju seperti Australia/New Zealand sangat prihatin terhadap rakyatnya dan rekod penduduk sangat terperinci & sentiasa dikemas kini. Oleh itu memang banyak bantuan dapat diberi kepada yang layak (rakyat tetap Australia/New Zealand) dan bukan orang luar/pendatang asing.

Oleh itu saya cadangkan beberapa perkara seperti di bawah:

1) Dapatkan data penduduk daripada aktiviti banci yang diadakan setiap 5 tahun, jadi analisis adalah mengikut tempat/daerah

2) Dapatkan mereka yang merasakan mereka layak dibantu memohon dengan mengisi borang, nyatakan antara lain, anggaran kasar pendapatan & perbelanjaan dengan bukti (slip gaji, bayaran pinjaman, nombor kenderaan yang dimiliki, bilangan anak yang sakit kronik/akut, OKU, ibu/bapa tunggal, dll)

3) Kerajaan perlu menyilang periksa atau 'cross check' maklumat banci dengan data dari pada pemohon dalam borang untuk menapis mereka yang betul-betul layak

4) Pembayaran adalah pada waktu2 tertentu sepanjang (awal tahun sebelum kalendar persekolahan, perayaan utama, akhir tahun, dsb)

5) Kadar yang dibayar perlulah bersesuaian dengan tanggungan dan beban perbelanjaan yang ditanggung. Mungking kadar minimum dan maksimum perlu diadakan

6) Kejaraan juga perlulah sentiasa memberi kesedaran dan berkempen menganjurkan rakyat celik berbelanja berhemah dan merancang perbelanjaan. Hiduplah dengan bersederhana supaya kebendaan tidak terlalu menjadi hal pokok dalam kehidupan. 'Living below our means', kata orang putih. Hidup bermakna adalah hidup dengan tenang tenteram tanpa terlalu mementingkan kebendaan semata-mata, walaupun mampu. Atas nama mampu semata-mata kita dibolehkan membazirkah? Kurang bijaklah si kaya yang berfikiran begini..

Saya berharap candangan saya dapat perhatian pihak IYRES and pihak berwajib dan saya sendiri sedia memberi kerjasama jika diperlukan untuk membantu melancarkan apa-apa tugas/analisis yang perlu mengikut saluran yang sepatutnya.

Sekian terima kasih atas perhatian. Maju Berhemah 1Malaysia!

Azura@Kuantan

SAMSUL FUAD BIN SITU

 • Newbie
 • *
 • Posts: 1
  • View Profile
Per:BR1M Untuk Belia
« Reply #31 on: July 19, 2014, 02:32:23 PM »
pada pandangan saya: Brim satu perkara yang bagus, namun ianya bukanlah suatu perkara yang 100% betul kerana pada pandangan saya berapa lama kerajaan boleh membantu golongan belia dengan kaedah ini?
1. sepatutnya kerajaan perlu melahirkan keusahawanan di kalangan belia tetapi bukannya dilakukan di hotel-hotel atau tempat-tempat yang mewah, agar tidak berlaku pembaziran kewangan yang sepatutnya boleh menjana ramai belia terlibat dalam keusahawanan ini.

2. Perlu ada penerangan program-program yang bermanfaat dan menjana income secara sambilan dan bukannya skim cepat kaya. sebagai contoh ;pada dewasa ini, dalam alam maya terdapat satu biz simkad yang memberikan pendapatan secara berterusan kepada pengguna. pihak kerajaan perlu menilai adalah program ini wajar diketengahkan untuk kegunaan dan keusahawanan para belia agar boleh mendatangkan pendapatan tambahan pada mereka. ini kerana, penggunaan handphone menjadi satu kewajipan di kalangan belia kini. secara tidak langsung ia memberikan pendapatan kepada belia yang mengikuti program ini.

3. pada saya, orang yang kaya melakukan bisnes yang menjadi keperluan semua orang. lihat apa yang telah dilakukan oleh Majlis Belia Felda Malaysia. mereka menjual beras. beras adalah makanan asasi rakyat kita. mungkin ada kaedah affiliate dengan pembelian beras ini. secara tidak langsung beras terjual dan mendatangkan income kepada penyebaran iklan yang dilakukan oleh para belia. cuba kita fikirkan bersama-sama.

adzedze77

 • Newbie
 • *
 • Posts: 1
  • View Profile
Per:BR1M Untuk Belia
« Reply #32 on: July 20, 2014, 11:43:32 AM »
 terima kasih pada IYRES yang menjemput utk menmyertai persidangan meja bulat berkenaan BRIM pada 19hb.
1) pada pandangan saya pemberian BRIM diberikan pada golongan rakyat yang disasarkan untuk meringankan beban kenaikan kos bahan api.jumlah bantuan dr kerajaan utk 1 keluarga juga akan meningkat secara berperingkat sehingga rm1200 yg diberi secara tunai.jika kerajaan menyalurkan bantuan BRIM melalui baucer utk pembelian bahan api juga dapat membantu rakyat yang layak menampung perbelanjaan harian kerana hasil BRIM adalah dr subsidi bahan api secara tidak langsung kerajaan dapat memperolehi hasil pulangan perbelanjaan dlm jangka masa cepat yg dapat digunakan utk pembangunan infrastruktur dan pemberian BRIM utk tahun berikutnya.

aznizan abu hassan

 • Newbie
 • *
 • Posts: 1
  • View Profile
Per:BR1M Untuk Belia
« Reply #33 on: July 20, 2014, 02:39:33 PM »
Pendapat saya,pemberian BRIM ini sungguh tidak relevan dalam dunia yang penuh dengan rintangan dan cabaran ini. Kerajaan seolah-olah cuba memanjakan rakyat untuk tidak berdikari untuk mencari rezeki dan berusaha menaikkan nilai per ringgit pendapatan yang diperoleh. Jika benar kerajaan ingin mengurangkan beban rakyat,banyak lagi cara lain yang boleh dilakukan,yang pasti bukannya BRIM. Jika kita lihat dengan mata kasar kita,berapa ramai yang benar-benar memanfaatkan BRIM ini untuk masa depan sebagai simpanan. Saya boleh pasti lebih daripada 50% menggunakannya untuk  tujuan yang bukannya keperluan tetapi kehendak. Ada yang menggunakannya untuk membaiki kereta,membeli perkakasan rumah,dan ada juga yang pergi ke restoran mewah untuk makan besar. Wallahualam,hanya Allah lebih mengetahui segala sesuatu. Saya hanya melontar pandangan dan tiada niat untuk menyakiti mana-mana pihak.


kawan aku buat beli radio kereta....hahahaha... rasenya macam kerjaan diperbodohkan..mereka bukan nak sokong pun,lepas dapat duit buat enjoy...bukan untuk menyelesaikan yang utama...

msnizammzahri

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Posts: 6
  • View Profile
Per:BR1M Untuk Belia
« Reply #34 on: July 22, 2014, 12:55:11 PM »
Salam semua..

Ini ada disertakan ringkasan resolusi sempena dengan Persidangan Meja Bulat Belia: Isu BR1M pada 19 Julai 2014 yang lepas di IYC

----------------------------

Kami, golongan belia yang menghadiri Persidangan Meja Bulat Belia: Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) pada 19 Julai 2014 bertempat di Dewan Kampo, Pusat Belia Antarabangsa (IYC) mencadangkan beberapa usul sebagai resolusi terhadap persidangan ini seperti berikut:

1.   Kebaikan BR1M:-

a.   Golongan belia bersetuju bahawa syarat kelayakan penerimaan BR1M mengambil kira pendapatan kasar bagi golongan bujang dan isi rumah di kawasan bandar agar selaras dengan bebanan kos sara hidup yang semakin meningkat.

b.   Golongan belia menghargai usaha pihak Kerajaan membantu rakyat terutamanya golongan belia dalam meringankan kos sara hidup melalui pemberian BR1M.

c.   Golongan belia berpendapat bahawa pelaksanaan i-BR1M adalah satu inisiatif yang strategik bagi membantu isi rumah membuat persediaan terhadap kemungkinan bencana (kematian atau kemalangan).

2.   Kelemahan BR1M:-

a.   Golongan belia berpendapat agar pihak Kerajaan meneliti semula kaedah pemberian BR1M kepada golongan di kawasan luar bandar.

b.   Golongan belia berpandangan bahawa BR1M bukan merupakan inisiatif bagi jangkamasa yang panjang kepada golongan bujang dan isi rumah.

c.   Golongan belia berpandangan bahawa pemberian BR1M akan mendorong kebergantungan golongan belia terhadap pihak kerajaan (liabiliti kerajaan).


3.   Cadangan Penambahbaikan BR1M:-

a.   Golongan belia mencadangkan agar pihak kerajaan mengkaji semula impak dan rasional pemberian BR1M kepada rakyat  dalam mengurangkan bebanan kos sara hidup individu dan isi rumah terutamanya golongan belia yang semakin meningkat.

b.   Golongan belia berpendirian agar BR1M ditukarkan dan sebaliknya peruntukan tersebut disalurkan dalam bentuk rasionalisasi subsidi berfokus/bersasar terhadap keperluan barangan asas seperti gula,  petrol dan sebagainya.

c.   Golongan belia mencadangkan agar pihak Kerajaan memberi lebih tumpuan utama terhadap pengurangan inflasi bagi memastikan Indeks Harga Pengguna dapat dikawal dan mengurangkan peningkatan kos sara hidup.

d.   Golongan belia berpendapat agar pihak Kerajaan memastikan pemberian BR1M lebih memberi fokus kepada golongan yang memerlukan iaitu golongan yang berpendapatan RM 4000.00 ke bawah bagi yang bujang dan  RM 5000.00 ke bawah bagi isirumah (sentiasa akan dikaji pada setiap tahun).

e.   Golongan belia mencadangkan agar pihak Kerajaan merangka inisiatif jangka masa panjang dalam usaha membantu rakyat khususnya golongan belia menangani kenaikan kos sara hidup.

f.   Golongan belia mencadangkan agar i-BR1M diteruskan dan nilai takaful/ insurans ditingkatkan.

---------------------------------------------

bagaimana? setuju? resolusi ni akan dibawa ke Peringkat Jemaah Menteri.. dan pandangan daripada anda di dalam forum ini juga akan turut disekalikan...
"Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."

zul

 • Newbie
 • *
 • Posts: 1
  • View Profile
Per:BR1M Untuk Belia
« Reply #35 on: July 23, 2014, 12:25:27 PM »
Bagi saya, pemberian BR1M tiada nampak keperluan yang konkrit  untuk golongan bujang, masih muda dan bertenaga untuk bekerja.  Pemberian BR1M pada golongan Muda perlu dihapuskan.

Sebab:

1. Pemberian BR1M ini akan melibatkan dana kerajaan yang banyak dan sia-sia. Kerajaan perlu fokus kepada menyediakan latihan pendidikan kepada golongan Belia dari menyalurkan dana yang tidak nampak keberkesanan nya.

2. Dana ini patut diberi kepada golongan tua, orang miskin atau Belia yang cacat anggota yang benar2 memerlukan.

3. Peluangan pekerjaan sangat banyak dan Belia masih mempunyai tenaga untuk bekerja. Pemberian BR1M akan menyebabkan Belia menjadi malas berusaha dan menyebab kan kerajaan berhutang untuk tujuan yang belum pastii membantu.

Terima Kasih.

rusyaimi jusoh

 • Newbie
 • *
 • Posts: 1
  • View Profile
Per:BR1M Untuk Belia
« Reply #36 on: July 30, 2014, 03:11:18 PM »
Pemberian BR1M kepada golongan belia sangat bagus dan kepada yang dapat perlulah menghargai sepenuh-penuhnya. Data menunjukkan separuh atau lebih daripada rakyat Malaysia ini adalah golongan belia-belia yang akan menentukan jatuh bangun kerajaan sekarang ini, jadi nak ingatkan kepada golongan remaja,belia,orang muda ini perlu memikirkan sejauhnya-jauhnya masa yang akan mendatang. Kerana golongan ini akan mengundi untuk 5@6 kali atau lebih PRU lagi. Jika hendak merasai BR1M atau rezeki2 lain lagi pada masa akan-akan datang, perlulah sokong atau hargai pemerintah/kerajaan kita sekarang ini. Kerajaan kukuh atau kedudukan lebih banyak di Parlimen, insyaalah sesuatu yang baik untuk kita semua dapat dirancang dengan mudah. Tidak seperti pihak-pihak tertentu (pro pembangkang),mereka ini banyak cakap tetapi hasil tidak nampak pun. Nak kongsi pendapat/pandangan ini bukan mudah dan kepada yang baca ruangan ini terutamanya golongan belia perlulah fikir-fikirkan semasak-masaknya semasa menentukan kerajaan pada masa akan datang (PRU). Akhir kata kepada yang tidak dapat itu belum ada rezeki dan insyaallah masa akan datang masih ada lagi.  :)

dogdong

 • Newbie
 • *
 • Posts: 2
  • View Profile
Re: BR1M Untuk Belia
« Reply #37 on: March 04, 2016, 11:42:30 PM »
salam

saya golongan pertengahan yang tidak mendapat bantuan BRIM,sedikit sebanyak saya berasa beban kerana ketika pemberian BRIM ada sesetangah peniaga yang mengambil kesempatan menaikkan harga barangan.

sampai bila perberian BRIM ini..
apa guna beri BRIM sedangkan kos sara hidup makin naik!!
brim diberi setahun sekali dengan jumlah 250.00  yang boleh dibelanja dalam masa satu hari sahaja.

renung-renungkan lah... yang sudah kaya tetap akan kaya..yang miskin..siapa pembela!!

Tham khảm thêm thông tin về quần áo trẻ em <--- Tại đây!

dogdong

 • Newbie
 • *
 • Posts: 2
  • View Profile
Re: BR1M Untuk Belia
« Reply #38 on: April 10, 2016, 10:37:20 PM »
In my opinion the BR1M should be given to those who earn RM3k and below. because the amount of the salary shouldn't be a decisive. because many of our youth have huge responsibility toward their family and many of them have a high num of dependents in their family. so the gov should consider from all aspect. More over now the living cost being so high until we need to sacrifice some things in our life.

T́m hiểu thêm thông tin về lấy sỉ quần áo trẻ em <--- Tại đây!

redcool

 • Newbie
 • *
 • Posts: 2
  • View Profile
Re: BR1M Untuk Belia
« Reply #39 on: February 07, 2017, 03:25:17 PM »
yang miskin..siapa pembela!!
slot online