INDEKS BELIA MALAYSIA LONJAKKAN BARU KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN MALAYSIA (KBS)

 

berita 01122015

SELANGOR, 30 NOVEMBER 2015 - Indeks Belia Malaysia (IBM) 2015 menunjukkan tahap kesejahteraan belia Malaysia berada pada tahap sederhana iaitu dengan skor 70.22. Hasil kajian menunjukkan terdapat banyak lagi ruang dan penambahbaikan yang perlu dilaksanakan secara bersepadu dengan melibatkan semua pemegang taruh dalam agenda pembangunan belia.

Bagi merealisasikan hasrat tersebut, KBS mengambil inisiatif strategik menerusi pelaksanaan #MYindexbelia sebagai salah satu teras dalam Pelan Transformasi Perkhidmatan Awam 2016. Inisiatif #MYindexbelia memberikan penekanan dari aspek pendekatan program di KBS kepada tiga (3) domain utama dalam belia iaitu Kesejahteraan Ekonomi, Waktu Senggang dan Potensi Diri. Pembentangan pelan Transformasi (LAB Transformasi Perkhidmatan Awam 2.0) 2016 yang dibentangkan kepada YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Malaysia.

Jangka masa pelaksanaan #MYindexbelia akan bermula pada bulan November 2015 sehingga Disember 2016. Gerak kerja peningkatan kualiti kesejahteraan hidup belia ini menjadi lonjakkan kepada KBS bagi pembentukan Technical Working Group (TWG) antara Agensi Pusat (EPU) dan Kementerian-kementerian yang berkaitan.

Penetapankualiti kesejahteraan hidup belia akan membantu semua pemegang taruh berkaitan pembangunan belia daripada segi penggubalan polisi belia dan perancangan Rancangan Malaysia dalam masa lima (5) tahun yang lebih jelas.

Disediakan Oleh: Muhammad Zahid Alif Bin Abdul Aziz (Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.)

Suntingan: Shariffah Mamat (Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.)