PILIH ‘3D’ BOLEH ATASI WARGA BANGLADESH (JUMLAH 1.5 JUTA TERTAKLUK PERMINTAAN)

berita 17022016

PUTRAJAYA 15 Feb. - Kementerian Dalam Negeri (KDN) bersedia mengurangkan jumlah kemasukan 1.5 juta pekerja Bangladesh ke Malaysia sekiranya pekerjaan sektor 3D iaitu bahaya, kotor dan sukar mendapat sambutan daripada rakyat negara ini.Ketua Setiausahanya,Datuk Seri Alwi Ibrahim menegaskan, kementerian sentiasa mengutamakan rak­yat dalam sebarang urusan pengambilan tenaga kerja di negara ini.

“Buat masa ini, pihak industri masih memerlukan khidmat pekerja-pekerja asing untuk sektor 3D. Menurut statistik, KDN telah menerima 352,981 permohonan daripada majikan untuk mendapatkan pekerja asing pada tahun lalu.
“Kita juga menerima kira-kira 400 permohonan sehari daripada majikan untuk mengambil pekerja asing. Jadi, tidak adil hendak me­nuduh KDN mempunyai agenda lain,” katanya.
Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini menegaskan, jumlah kemasukan 1.5 juta pekerja Bangladesh ke Malaysia bukannya dilakukan secara sere­ntak sebaliknya dibuat berperingkat-peringkat merangkumi tempoh tiga hingga lima tahun.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, tiada angka mutlak bagi jumlah kemasukan pekerja Bangladesh kerana pengambilan akan bergantung kepada keperluan sebenar pihak majikan di negara ini dan kelayakan serta kemampuan setiap majikan untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan kerajaan. Dalam pada itu, Alwi menjelaskan, kerajaan memberi jaminan tidak akan mendakwa majikan yang menyertai Program Penggajian dan Penempatan Semula Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI).
Beliau berkata, sebaliknya majikan hanya akan dikenakan kompaun sebanyak RM800 kerana menggaji PATI berbanding undang-undang sedia ada yang membenarkan majikan didakwa dan didenda sehingga RM10,000.
- See more at: http://www.utusan.com.my