Persidangan Meja Bulat Belia 3D INDUSTRIES “Dirty, Dangerous, Difficult” (IYRES) Capai 12 Resolusi

berita 3D 01032016

PUTRAJAYA, 27 FEBRUARI 2016 – Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah menganjurkan Persidangan Meja Bulat Belia yang bertajuk ‘3D Industries (Dirty, Dangerous, Difficult)’, di Podium Menara Kementerian Belia dan Sukan Malaysia (KBS).

Persidangan ini diadakan adalah untuk membincangkan isu semasa yang telah menjadi “viral” di laman media sosial dan menjadi topik perbualan hangat khususnya golongan belia diMalaysia.

Melalui Persidangan ini, Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) membuka ruang kepada belia untuk berbincang serta menyuarakan pandangan dan pendapat berkenaan kesediaan golongan belia menceburi bidang Pekerjaan 3D iaitu Dirty, Dangerous dan Difficult (Kotor, Bahaya dan Sukar). Inisiatif bagi memahami situasi ini dilaksanakan bagi merapatkan jurang pengetahuan dan pemahaman antara keperluan pihak kerajaan mengambil pekerja asing yang dihadkan dalam sektor pembinaan, perladangan dan perkhidmatan dengan fenomena yang dikatakan tidak menerima permintaan daripada belia tempatan yang amat memilih pekerjaan.

Hasil dari persidangan ini, sebanyak 12 resolusi telah dipersetuiui di termasuk menyeru pihak kerajaan agar memberi penerangan yang lebih jelas dan terperinci  berhubung maklumat dan maksud sebenar yang dikatakan pekerjaan di bawah sektor 3D kepada kumpulan sasar khususnya golongan belia. Penerangan ini membantu pihak dalam menentukan apakah sector 3D sebenarnya yang mampu menyelesaikan konflik dan seterusnya bidang pekerjaan 3D dalam kalangan Belia tempatan.

Persidangan diakhiri dengan pembentangan resolusi oleh moderator persidangan, Mohd Alifh Abu Hassan dan penyerahan resolusi persidangan daripada wakil belia kepada Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) Kementerian Belia dan Sukan(KBS), Datuk Lokman Hakim Ali dengan di saksikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif (IYRES) YBhg. Dr. Hajah Wasitah Mohd Yusof.

Resolusi ini akan diangkat kepada Menteri Belia dan Sukan Malaysia, YB. Encik Khairy Jamaluddin agar dapat dikemukakan ke peringkat Kabinet.


Unit Komunikasi Korporat

Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES)

Disediakan Oleh: Muhammad Zahid Alif Bin Abdul Aziz

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Suntingan: Wan Nor Iza Binti Mohd Nor

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.