BICARA INTELEK “ISU DAESH DAN RELIGIOUS DEVIANT” IYRES BUKA MATA BELIA MALAYSIA

daesh

PUTRAJAYA, 30 MAC 2016 - Program Bicara Intelek dengan membawa tajuk “ISU DAESH DAN RELIGIOUS DEVIANT” anjuran Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah membuka mata belia khususnya belia di Malaysia. Pembentang yang dijemput khas bagi membincangkan topik ini merupakan Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Penyelarasan Undang-undang JAKIM, Hajah Norliah Binti Sajuri.

Berdasarkan pembentangan beliau, Daesh merupakan ancaman kepada Agama dan ancaman keselamatan dalam Negara sehingga ke peringkat Antarabangsa. Pemuda-pemuda belia Islam di Malaysia dan Dunia khususnya di peringkat Asia Tenggara berada dalam situasi yang membimbangkan jika terjerumus atau terlibat “dalam kemasukan “Recruitment” kumpulan Daesh ini. Kaedah recruitment bagi memasuki kumpulan ini dilaksanakan secara meluas menerusi media sosial dengan menggunakan versi Bahasa Malaysia.
Menurut beliau lagi, perbezaan Daesh dengan IS (Islamic State) adalah IS merupakan satu terma yang digunakan oleh kebanyakan Islam Radikal malah kalau dilihat dalam Negara kita pergerakan Islam yang cuba dikategorikan sebagai “Deviant Teaching” yang mula mempromosikan dan membuat edaran di Masjid-masjid sebagai contoh pada hari Jumaat di hadapan masjid yang mempromosikan Negara Islam Berkhalifah seiring mempopularkan IS (Islamic State). IS adalah khusus kepada ayat yang membawa maksud Islamic State of Iraq and Syria manakala Daesh pula ayat dalam bahasa Arab.

Teknik atau kaedah untuk menarik seseorang individu agar terlibat dalam kumpulan ini adalah menggunakan senjata “Takhfiri” iaitu mengkufurkan. Mereka melaksanakan tindakan dan keganasan yang tidak dapat kita gambarkan. Secara kesimpulannya, Ketua-ketua ulamak dan ulamak Dunia menyatakan bahawa kumpulan dan Daesh ini adalah golongan yang tersesat dari ajaran Islam. Golongan Daesh ini akan mengkufurkan yang bukan dari golongan kumpulan mereka sendiri iaitu orang luar. Teknik dan kaedah yang mereka gunakan ini berada pada tahap membimbangkan sehingga di peringkat Antarabangsa termasuk Malaysia.

Program Bicara Intelek IYRES ini, dihadiri oleh Ketua Setiausaha KBS, Dato' Lokman Hakim Bin Ali, Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik) KBS, Dato' Harun Bin Che Su, Setiausaha Bahagian Pengurusan Sumber Manusia KBS, Encik Mazlan Bin Abd Mutalib, Ketua Pegawai Eksekutif (IYRES), Dr. Hjh. Wasitah Hj. Mohd Yusof dan Ketua Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negara, Datuk Hatipah Binti Ibrahim. Program berakhir dengan penyampaian cenderahati kepada pembentang dan sesi bergambar beramai-ramai. Nantikan siri Bicara Intelek IYRES yang seterusnya.

 

Disediakan Oleh: Muhammad Zahid Alif Bin Abdul Aziz
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Suntingan: Shariffah Mamat
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.