Program Bicara Intelek (IYRES) "KENALI DIRI, HARAPAN KESEJAHTERAAN BELIA"

bi

 

Unity Is The Most Important Ingredient For Malaysia To Achieve 2020 Vision.” Tan Sri Dato' Seri Prof. Dr. Ibrahim Abu Shah

PUTRAJAYA, 27 APRIL 2016 - Program Bicara Intelek 3/2016 (IYRES) "KENALI DIRI, HARAPAN KESEJAHTERAAN BELIA" oleh YBhg. Tan Sri Dato' Seri Prof. Dr. Ibrahim Abu Shah, Pengerusi Yayasan MINDA & Mantan Naib Canselor Universiti Teknologi Mara di Podium A, Menara KBS.

Menurut beliau, generasi belia bertanggungjawab mewarnakan dan mencernakan bagi melaksanakan misi dan visi bagi membawa masyarakat ke arah yang lebih baik. Menerusi tajuk “Kenali Diri, Harapan Kesejahteraan Belia” belia diseru agar bersyukur kerana Malaysia adalah satu Negara yang amat baik dan aman. Sebagai seorang individu dan rakyat di Malaysia khususnya belia, seharusnya menggelakkan perasaan yang kotor dan berbau politik. Beliau berpesan kepada belia Malaysia agar jangan kerana tersilap langkah dan membuat keputusan terburu-buru kerana akan membawa kesan dan padah kepada negara. Katanya lagi ‘Menang Jadi Abu, Kalah Jadi Arang’.

Beliau juga berharap agar belia di Malaysia seharusnya menerapkan amalan mulia dan baik bagi menghindari pelbagai ancaman sama ada dalam atau luar negara sama ada dalam kita sedar atau tidak sedar.

Ibrahim menegaskan bahawa, kita harus berbalik kepada asal bagi proses mengenali diri iaitu Agama telah mengajar kita di mana menerapkan 4 sifat iaitu “Sidiq, Amanah , Tabligh, Fatonah” Iaitu berkata yang benar, amanah, bijaksana dan menyampaikan yang benar. Daripada perspektif menggunakan saluran media massa golongan belia disarankan agar menggunakan dengan sebaiknya sama ada menerusi medium surat khabar, laman sosial, televisyen dan sebagainya.

Akhir kata, beliau menekankan amalan kerja dengan ikhlas tidak mengira kaum, agama dan bangsa kerana kita adalah masyarakat Malaysia yang duduk di bawah satu payung yang sama.

Unit Komunikasi Korporat

Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES)

 

Disediakan Oleh: Muhammad Zahid Alif Bin Abdul Aziz

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Suntingan: Shariffah Mamat

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.