BAHAYA PENYEBARAN HADIS PALSU & PERANAN MASYARAKAT

20160525 bicaraintelek

Putrajaya, 25 Mei 2016 - IYRES dengan kerjasama Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) & PUSPANITA Cawangan KBS telah menganjurkan Program Bicara Intelek Siri 4/2016 dengan membawa topik 'Bahaya Penyebaran Hadis Palsu & Peranan Masyarakat'. Penceramah jemputan ialah YBhg. Dr. Muhamad Rozaimi bin Ramle, Pensyarah Kanan, Fakulti Sains Kemanusiaan, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Program yang diadakan di Galeri, Menara KBS ini telah disertai seramai 70 orang peserta dalam kalangan Team KBS dan agensi seperti Pusat Belia Antarabangsa (IYC) dan Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA). Turut hadir ke program tersebut ialah Tn. Nik Abd Kadir bin Nik Mohamad, Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan), En. Abdul Raouf Bin Mohd. Yusof, Setiausaha Bahagian Pengurusan Maklumat, En. Azunan bin Daud, Ketua Unit Audit Dalam Juruaudit, En. Ahmad Hassanuddin Afendy Bin Ridzuan, Setiausaha Bahagian Khidmat Pengurusan dan En. Shahrom Ravin Daram Bin Abdullah, Timb. Ketua Komunikasi Korporat.

Dalam penyampaiannya, YBhg. Dr. Muhamad Rozaimi bin Ramle telah membangkitkan supaya masyarakat perlu bertindak bijak dalam menilai, memahami dan bertanggungjawab dalam menyebarkan sebarang hadis. Masyarakat perlu menyemak terlebih dahulu kesahihan sesuatu hadis serta tidak semudahnya menolak hadis yang datang dari mazhab yang berlainan. Beliau menggalakkan masyarakat untuk memperluaskan pengetahuan berkaitan hadis melalui pembacaan kitab-kitab hadis yang sahih dan merujuk kepada pihak yang lebih pakar dalam bidang tersebut. Masyarakat berperanan untuk menjaga kesucian Agama Islam dan menjaga nama Rasulullah S.A.W. dengan tidak menyebarkan hadis palsu.

Di akhir program, YBrs. Dr. Hajah Wasitah Hj. Mohd. Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif IYRES telah menyampaikan cenderahati kepada YBhg. Dr. Muhamad Rozaimi bin Ramle sebagai tanda penghargaan daripada pihak penganjur program tersebut.

Disediakan Oleh :  Nadya Shaffinaz Bajuri

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disunting Oleh     :  Wan Nor Iza Mohd Nor

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.