PENILAIAN HARI BELIA NEGARA (HBN) 2016 PERINGKAT NEGERI MELAKA

20160529 hbn melaka

BANDAR HILIR, 29 MEI 2016 – Sambutan Hari Belia Negara 2016 Peringkat Negeri Melaka disambut meriah dengan dirasmikan oleh Yang Amat Berhormat Datuk Seri Ir.Idris bin Haron, Ketua Menteri Melaka di hadapan Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan, Bandar Hilir, Melaka.

Sebanyak 400 borang soal selidik telah diedarkan oleh enumerator yang dilantik. Pengumpulan data kajian turut melibatkan kaedah Focus Group Discussion (FGD) yang terdiri daripada 4 orang wakil dari JBSN Melaka dan seorang wakil dari Majlis Gabungan Belia Melaka. Menurut pegawai penyelaras Puan Siti Mariam Ahmad Tobias, pihak mereka mensasarkan penyertaan daripada belia seramai 40,000 orang. Beliau yakin dengan aktiviti utama yang dianjurkan seperti  Majlis Bacaan Yassin, Mr. Body Beautiful, Melaka Food & Lokal Festival, Melaka X-Games Championship dan persembahan artis popular tanah air seperti Khai Bahar, Bunkface, Mark Adam, Karl Cromok dan Fivelous dan lain-lain aktiviti mampu menarik golongan belia untuk hadir memeriahkan lagi sambutan HBN di negeri Melaka.

Hasil komitmen dan kerjasama yang baik daripada wakil pihak JBSN Melaka telah membantu dalam menjayakan kajian lapangan yang dilaksanakan oleh pihak IYRES.

Disediakan oleh: Muhammad Ridzuan b Mohd Rohani dan Muhammad Azamuddin b Hashim

Disunting oleh: Cik Azura bt Abidin