PENGLIBATAN KOMUNITI ATASI MASALAH BELIA BERISIKO?

20160725 bernama

 

KUALA LUMPUR, 25 JULAI 2016 – YBhg. Dr. Hjh. Wasitah Hj. Mohd Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif IYRES telah ke udara di Bernama Radio pada jam 6.15 – 7.00 petang bersama-sama deejay Hezri dan Ziana bagi menjawab persoalan “adakah tanggungjawab penglibatan komuniti atasi masalah belia berisiko di Malaysia?”.

Dalam temubual tersebut, beliau juga telah berkongsi maklumat berkaitan data dan senario isu belia berisiko di Malaysia. Ini termasuklah faktor yang mempengaruhi pembentukan belia berisiko serta impaknya terhadap pembangunan belia secara khusus. Kajian Belia Berisiko ini telah dilaksanakan oleh pihak IYRES pada tahun 2015. Perkongsian maklumat juga berkaitan dengan langkah-langkah pencegahan dan cara untuk menangani belia berisiko. Beliau juga menerangkan dengan lebih jelas peranan IYRES dalam pembangunan belia di Malaysia.

Beliau juga mengambil kesempatan dalam menghebahkan program anjuran IYRES iaitu Persidangan Meja Bulat Belia : ‘Kesediaan Belia Tempatan Dalam Industri 3D (Dirty, Dangerous & Difficult)’ yang akan diadakan pada 28 Julai 2016 bertempat di Pusat Belia Antarabangsa, Cheras, Kuala Lumpur dan Seminar Penyelidikan IYRES 2016 yang akan diadakan pada 09 – 10 Ogos 2016, bertempat di Hotel Seri Petaling, Kuala Lumpur.

Disediakan Oleh : Nadya Shaffinaz Bajuri
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disunting oleh : Wan Nor Iza Mohd Nor
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.