Majlis Perasmian Seminar Penyelidikan IYRES 2016 “Menerajui Penyelidikan, Menempa Perubahan”

20160809 seminar penyelidikan

 

Bandar Baru Sri Petaling, 09 Ogos 2016 – Institute for Youth Research (IYRES) buat julung kalinya  menganjurkan Seminar Penyelidikan IYRES 2016 bertempat di Hotel Sri Petaling, Kuala Lumpur. Seminar ini merupakan usaha penyebarluasan hasil kajian yang dilaksanakan oleh IYRES pada tahun 2015 iaitu sebanyak 22 kajian di bentang.  Seminar yang membawa tema ‘Menerajui Penyelidikan, Menempa Perubahan’ ini telah disempurnakan oleh YB En. Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan Malaysia.

 Majlis Perasmian Seminar tersebut turut dihadiri oleh YBhg. Dato’ Lokman Hakim Ali, Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan (KBS), YBhg. Datuk Hjh. Hatipah Ibrahim, Ketua Pengarah Jabatan Belia dan Sukan (JBSN), YBhg. Dato’ Hj. Adnan Hj. Abu Hassan, Pengerusi Lembaga Pengarah IYRES, dan ahli Lembaga Pengarah lain iaitu  YBhg. Sahibus Samahah Dato’ Arif Perkasa Prof. Madya Dr. Mohd Asri Zainul Abidin dan En. Muammar Ghadafi,  YBhg. Dr. Hjh. Wasitah Hj. Mohd Yusof, Ketua Pegawai IYRES dan pegawai-pegawai kanan KBS.

Majlis tersebut telah dihadiri seramai 119 peserta yang merupakan wakil dari kementerian, agensi kerajaan dan swasta, Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta, Badan NGO, Pertubuhan Politik, Belia Massa dan individu yang terlibat dalam bidang pembangunan belia.

“Seminar penyelidikan ini akan menyokong dan membudayakan amalan penyelidikan, pembangunan, inovasi dan penerbitan dan penterjemahan. Sebagaimana yang disebut oleh Neil Armstrong, “Research is creating new knowledge”. Ini menunjukkan betapa pentingnya bidang penyelidikan dan seminar yang dianjurkan oleh IYRES ini menjadi medan perbincangan para ilmuan secara intelektual mengenai isu dan fenomena yang berkaitan dengan pembangunan belia serta melihat ruang bagi penonjolan kepentingan sesuatu hasil penyelidikan bagi memahami golongan belia dengan lebih dekat lagi,” YB En. Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan Malaysia dalam majlis perasmian Seminar Penyelidikan IYRES 2016.

 

Disediakan oleh    :  Nadya Shaffinaz Bajuri

                                    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disunting oleh      :  Wan Nor Iza Mohd Nor

                                 :  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.