INSTITUT PENYELIDIKAN PEMBANGUNAN BELIA MALAYSIA (IYRES) DI REGIONAL WORKSHOP FOR THE DEVELOPMENT OF ASEAN YOUTH DEVELOPMENT INDEX (YDI)

20161128 ydi

JAKARTA , 28 NOVEMBER 2016 – Kementerian Belia dan Suka Malaysia (KBS) telah menyertai Regional Workshop For The Development of ASEAN Youth Development Index (YDI) di Indonesia. Bengkel yang berlangsung dari 28 – 29 November 2016 diadakan di Le Meridien Hotel, Jakarta Indonesia ini diwakili oleh YBrs. Dr. Zainah Shariff, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES), Encik Ahmad Huzairi bin Rawee, Ketua Penolong Setiausaha Kanan, Bahagian Dasar dan Perancangan Strategik KBS dan Puan Shahhanim Yahya, Eksekutif Penyelidik Kanan IYRES.
Bengkel ini merupakan salah satu daripada task force pembentukan ASEAN Youth Development Index (YDI) yang digerakkan oleh Sekretariat Asean dengan kerjasama UNFPA Asia-Pacific Regional Office (APRO). Indeks Belia Malaysia (IBM) yang dibangunkan oleh IYRES, agensi di bawah KBS telah dijadikan salah satu daripada rujukan oleh Sekretariat ASEAN dalam membina YDI.
Bengkel juga dihadiri oleh wakil-wakil daripada negara ASEAN termasuk beberapa NGO’s seperti Council for ASEAN Cooperation (CAYC), ASEAN Youth Forum dan International Federation Red Cross.

Disediakan oleh:
Nursyafatin Ahmad
nursyafatin[at]iyres.gov.my

Disunting oleh :
Wan Nor Iza Mohd Nor
nor.iza[at]iyres.gov.my