INTERNATIONAL CONFERENCE ON YOUTH 2013 – KBS DAN UPM TANDATANGANI MOU

 

 

INTERNATIONAL CONFERENCE ON YOUTH 2013 – KBS DAN UPM TANDATANGANI MOU

Berita KBS - 28 Oktober 2013

Oleh : Muhammad Ariff Mat Jusoh ( IPPBM )

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

SERI KEMBANGAN, 29 OKTOBER 2013 – Satu memorandum persefahaman telah dimeterai antara Kementerian Belia dan Sukan Malaysia(KBS) dengan Universiti Putra Malaysia(UPM) dalam bidang berkaitan pembangunan belia di Malaysia. Majlis tersebut berlangsung sempena penganjuran International Conference on Youth 2013(ICYouth 2013).

Terdahulu, YBhg. Ketua Setiausaha KBS, Datuk Jamil Salleh telah menyampaikan ucaptama seterusnya merasmikan penganjuran ICYouth 2013 anjuran Institut Penyelidikan Sains Sosial (IPSAS), UPM dengan kerjasama Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia(IPPBM). Persidangan selama dua hari tersebut telah mengumpulkan para penyelidik, pelajar dan pegawai agensi daripada hampir 10 buah negara dalam perkongsian dan pendedahan kepada aspek belia, pembangunan komuniti, siber dan organisasi. Sejumlah 70 kertas kerja telah dibentangkan.

Antara bidang kerjasama yang dimeterai ialah berkaitan inisiatif ilmiah berhubung isu belia, hala tuju Pembangunan Belia Malaysia serta isu pengantarabangsaan belia menerusi penganjuran persidangan, seminar dan bengkel. Turut dipersetujui bersama ialah pelaksanaan kajian, penyelidikan dan perkongsian sumber penyelidikan dan pembangunan manusia seperti kepakaran, kemudahan serta infastruktur kajian.

Sementara itu, Datuk Jamil Salleh dalam sidang akhbarnya turut menjelaskan isu penganjuran program berkaitan belia yang dianjurkan sebelum ini akan dilihat semula dan sekiranya didapati tidak memberi impak seperti yang diinginkan, penambahbaikan yang berterusan akan dilaksanakan.

"Jadi, selepas ini juga pihak kementerian akan memastikan setiap program belia menepati kehendak semasa golongan tersebut yang kini dilihat semakin idealistik,'' ujarnya.

Turut hadir ialah Prof. Dr. Mohamad Shatar Sabran, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UPM, Prof. Dr. Bahaman Abu Samah, Pengarah Institut Pengajian Sains Sosial, IPSAS UPM dan Dr. Wasitah Hj. Mohd. Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia(IPPBM).

 

Disunting oleh : Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.