BHUTAN BERMINAT JALIN KERJASAMA DENGAN IPPBM

 

 

BHUTAN BERMINAT JALIN KERJASAMA DENGAN IPPBM

Oleh : Muhammad Ariff Mat Jusoh (IPPBM)
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

PUTRAJAYA, 6 November 2013 – En. Chencho Dorji, Ketua Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negara, Kementerian Pelajaran Negara Bhutan telah mengadakan lawatan kerja ke Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IPPBM) bertempat di Aras 10, Menara KBS, di sini hari ini.

Lawatan tersebut bertujuan menerangkan fungsi, peranan dan dapatan kajian IPPBM mengenai pembangunan belia yang telah dilaksanakan di negara ini. Penerangan ringkas berkenaan IPPBM telah disampaikan Ketua Pegawai Eksekutif IPPBM,   Dr. Wasitah Haji. Mohd. Yusof. Pada sesi taklimatnya, beliau menerangkan empat fungsi utama IPPBM yang merangkumi skop penyelidikan, pangkalan data, penerbitan dan program sokongan penyelidikan. Antara kajian yang dibentangkan dan mendapat perhatian pihak  Delegasi Negara Bhutan ialah berkenaan Kajian Indeks Belia Malaysia, Kajian Pemetaan Belia Malaysia dan Pengkalan Data Maklumat E-Belia Malaysia. Dalam sesi soal jawab, En. Chencho Dorji tertarik dengan fungsi IPPBM di Malaysia kerana bagi mereka penyelidikan mengenai pembangunan belia amat penting untuk merancang program yang sesuai untuk belia. Informasi mengenai belia di Bhutan juga dikongsikan bersama-sama semasa lawatan kerja ini. Sementara itu, beliau juga menyatakan peluang ingin berkerjasama dengan IPPBM dalam melaksanakan kajian-kajian mengenai belia di negara Bhutan merujuk kepada kepakaran dan pengalaman yang telah dimiliki oleh pihak IPPBM.

Turut hadir ialah penyelidik-penyelidik IPPBM yang turut berkongsi input dan dapatan kajian yang telah dilaksanakan oleh IPPBM.

 

Disunting : Dr. Wasitah Hj. Mohd. Yusof
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.