BENGKEL PENGGUNAAN APLIKASI PEMETAAN BELIA MALAYSIA ZON TENGAH

 

BENGKEL PENGGUNAAN APLIKASI PEMETAAN BELIA MALAYSIA
 ZON TENGAH


Oleh : Nurul Hidayat Ismail
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Melaka, 10 Disember 2013 – Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah mengadakan Bengkel Penggunaan Aplikasi Pemetaan Belia Malaysia bagi Zon Selatan bertempat di Kompleks Belia dan Sukan Negeri Melaka. Seramai 12 orang Pegawai Belia dan Sukan daripada Negeri Sembilan, Melaka dan Johor menyertai bengkel ini. Objektif pelaksanaannya  ialah bagi memberi pendedahan penggunaan aplikasi portal tersebut kepada pegawai-pegawai di setiap jabatan dan agensi di bawah Kementerian Belia dan Sukan Malaysia (KBS).

 Pemetaan Belia Malaysia ialah satu kaedah yang dibentuk untuk melaporkan data-data mengenai generasi belia dalam bentuk landskap peta. Antara kepentingannya ialah menyediakan satu pangkalan data sebagai sokongan kepada perancangan strategik bagi program pembangunan belia.

 Bengkel tersebut telah diadakan dalam empat sesi. Bagi sesi pertama dan kedua, para peserta didedahkan dengan pengenalan dan penggunaan aplikasi tersebut. Bagi sesi ketiga, iaitu sesi latihan dalam kumpulan, peserta telah menunjukkan kefahaman mendalam mengenai penggunaan aplikasi ini apabila mereka berjaya mengaplikasikan sistem tersebut berdasarkan jumlah populasi belia di kawasan terpilih bagi mengadakan beberapa aktiviti utama pembangunan belia Malaysia. Manakala bagi sesi terakhir telah dilaksanakan kajian penilaian kefahaman para peserta mengenai Aplikasi Pemetaan Belia dan penilaian ke atas program yang telah dilaksanakan ini.

 

Aplikasi ini disasarkan kepada pegawai-pegawai awam yang terlibat dalam pembangunan generasi belia, pemimpin belia, pemimpin masyarakat, badan bukan kerajaan(NGO), ahli politik dan golongan belia dan masyarakat amnya. Aplikasi ini boleh dicapai melalaui portal di http://petabelia.kbs.gov.my.

 
Disunting : Mastura Mohamad
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.