QiYAD MENGISI KEROHANIAN BELIA

 

QiYAD MENGISI KEROHANIAN BELIA

Oleh : Mohd Firdaus Amin Abdullah (Unit Komunikasi Korporat KBS )

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

PUTRAJAYA, 10 DISEMBER 2013 – “ Golongan belia merupakan perintis yang akan menjadi pemimpin serta pentadbir negara ini di masa akan datang. Menyedari kepentingan belia dalam membentuk acuan negara, Kementerian Belia dan Sukan Malaysia (KBS) sentiasa menyusun strategi dalam melaksanakan program berunsusrkan kerohanian bagi membentuk golongan belia yang mempunyai identiti  diri serta asas kerohanian yang mapan”.

 Berucap ketika Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman antara KBS dan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) di Menara KBS hari ini, Menteri Belia dan Sukan, Encik Khairy Jamaluddin menegaskan bahawa program bagi membangunkan karakter Islam dalam golongan belia amat penting bagi mewujudkan belia yang seimbang dunia dan akhirat.

 Majlis berkenaan adalah perjanjian persefahaman melibatkan Program Kepimpinan Muda Islam (QiYAD) dengan anjuran bersama YADIM. Menurutnya lagi, selama ini banyak program yang dijalankan lebih tertumpu kepada pembangunan peserta namun pembangunan dan penekanan terhadap fasilitator juga amat perting dan perlu diberi perhatian.

 Tegas beliau, cara terbaik untuk menghasilkan belia yang berjaya adalah melalui penghasilan tenaga pengajar yang terlatih dan mampu menyamkan latihan dengan berkesan.

 Program QiYAD merupakan antara usaha terancang dan agresif dalam memastikan pemimpin negara di masa hadapan adalah terdiri daripada golongan yang terbentuk pemikiran dan juga mempunyai akhlak yang tinggi mengikut landas agama.

 Selain itu, program ini juga turut bertujuan melahirkan pemimpin masa depan yang berjiwa holistik dari segi jasmani dan intelektual serta beridealisme yang dinamik di samping mencanai pemikiran Islam dikalangan generasi muda berteraskan ilmu.

 Turut hadir di majlis tersebut, Ketua Setiausaha KBS, Datuk Jamil Salleh dan Yang Dipertua YADIM, Dr Asyraf Wajdi Dato’ Dusuki.

 

Disunting : Razali Haji Mohamed Yassin ( Unit Komunikasi Korporat KBS )

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.