LUNCHEON TALK IYRES: KONGSI PENGALAMAN DAN PENGETAHUAN KEPAKARAN LUAR BERSAMA PEGAWAI MUDA KBS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LUNCHEON TALK IYRES: KONGSI PENGALAMAN DAN PENGETAHUAN KEPAKARAN LUAR BERSAMA PEGAWAI MUDA KBS

Disediakan Oleh : Nurul Hidayat Ismail

Bahagian Pembangunan Rakan Muda

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Putrajaya, 12 Mac 2014 – Pendedahan terhadap kaedah mengenal dan menggunakan sepenuhnya nilai-nilai dalaman (inner values), mencari serta menggunakan tenaga positif dalam diri seseorang merupakan satu perkongsian ilmu yang sangat membantu dalam transformasi peningkatan diri.

Bertepatan dengan hasrat melahirkan belia yang mampu meningkatkan nilai positif dalam diri sebagai golongan penggerak transformasi, IYRES mengambil peluang sempena lawatan ke Malaysia seorang penceramah antarabangsa dan pakar meditasi, Gopi Patel. Gopi Patel dari Brahma Kumaris International Malaysia merupakan seorang penceramah yang amat berpengalaman dalam mengajar kaedah mencari, mengeluarkan dan menggunakan tenaga dalaman seseorang untuk diterjemahkan ke dalam bentuk tingkahlaku, cara kerja serta pemikiran yang positif.

Melalui sesi Luncheon Talk yang dianjurkan sendiri oleh pihak IYRES yang bertajuk “Youth Creating Peace and Principle of Transformation”, 50 orang pegawai muda yang mewakili pelbagai bahagian di Kementerian Belia dan Sukan (KBS) didedahkan dengan kaedah melaksanakan sesebuah transformasi bermula dengan mengawal diri sendiri. Rata-rata peserta merasakan perubahan yang positif walaupun dalam masa yang singkat, para pegawai ini dapat menimba ilmu baru tentang bagaimana mereka sebagai penggalas tanggungjawab di institusi ini, mampu untuk melaksanakan transformasi hanya bermula dengan diri sendiri.

Program yang berlangsung selama dua jam ini turut mendedahkan kaedah mudah mengatasi stress serta cara-cara bagaimana menjalankan sebuah perbincangan berkesan dalam kalangan belia melalui pengujudan Global Café. Global Café ini merupakan platform di mana sebuah kafe biasa ditransformasi menjadi pentas perbincangan tetapi bersifat serba ringkas dan santai. Idea ini mampu menarik perhatian golongan belia yang gemar melepak dan bersantai supaya sambil-sambil merehatkan diri dan minum bersama rakan-rakan, mungkin juga mereka dapat berkongsi dan berbincang tentang sesuatu isu. Siapa tahu hasilnya mungkin dapat mencari penyelesaian kepada sesuatu masalah walaupun ketika bersantai. Bak kata pepatah, “sambil menyelam, minum air”.

Luncheon Talk yang dijalankan di Bilik Sekretariat Pengurusan Acara (SPA), Menara KBS ini juga dihadiri oleh Y Bhg. Dato’ Azhar bin Mohamed Isa, Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan & Antarabangsa) Kementerian Belia dan Sukan. Selepas turut sama-sama meluangkan masa menyertai Luncheon Talk ini, beliau juga mengambil kesempatan untuk menyampaikan cenderamata bersama Y Brs. Dr. Wasitah Hj. Mohd. Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif IYRES kepada pihak Gopi Patel dan Brahma Kumaris International Malaysia sebagai tanda penghargaan.

 

Disunting : Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.