PENYEBARLUASAN APLIKASI PEMETAAN BELIA MALAYSIA KEPADA PEGAWAI BELIA DAN SUKAN DI ZON PANTAI TIMUR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PENYEBARLUASAN APLIKASI PEMETAAN BELIA MALAYSIA KEPADA PEGAWAI BELIA DAN SUKAN DI ZON PANTAI TIMUR

Oleh : Muhammad Ariff Mat Jusoh
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

KOTA BHARU, 10 Mac 2014 – IYRES terus mengambil langkah proaktif bagi mempromosikan aplikasi Pemetaan Belia Malaysia dengan menganjurkan bengkel penggunaan aplikasi tersebut bagi zon timur bertempat di Kompleks Belia dan Sukan Negeri Kelantan baru-baru ini.

Seramai 22 orang Pegawai Belia dan Sukan yang mewakil Jabatan Belia dan Sukan Kelantan dan Terengganu telah menyertai bengkel ini.

Ketua Pegawai Eksekutif IYRES, Dr Wasitah Haji Mohd Yusof semasa ucapan perasmian bengkel tersebut menekankan kepentingan aplikasi pemetaan ini khususnya kepada pembangunan belia Malaysia di mana dapatan dan kajian daripada aplikasi tersebut dapat dijadikan rujukan utama oleh pegawai pelaksana di negeri dan daerah dalam merangka sesuatu program yang melibatkan belia Malaysia.

 

Pemetaan Belia Malaysia ialah satu kaedah yang dibentuk untuk melaporkan data-data mengenai generasi belia dalam bentuk landskap peta. Antara kepentingannya ialah menyediakan satu pangkalan data sebagai sokongan kepada perancangan strategik bagi program pembangunan belia.

 

Selain Pegawai Belia dan Sukan, Aplikasi ini juga relevan untuk digunakan oleh pegawai-pegawai awam yang terlibat dalam pembangunan generasi belia, pemimpin belia, pemimpin masyarakat, badan bukan kerajaan(NGO), ahli politik dan golongan belia dan masyarakat amnya. Aplikasi ini boleh dicapai melalaui portal dihttp://petabelia.kbs.gov.my.

 

Turut hadir ialah Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Kelantan, Tuan Md Sulji Zakaria, dan Pengurus KOMBES Kelantan, Encik Rashid Harun.

 

 

Disunting : Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.