PLATFORM PERSIDANGAN MEJA BULAT BELIA BANTU BELIA MALAYSIA MEMAHAMI PELAKSANAAN GAGASAN KOMUNITI ASEAN 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PLATFORM PERSIDANGAN MEJA BULAT BELIA BANTU BELIA MALAYSIA MEMAHAMI PELAKSANAAN GAGASAN
KOMUNITI ASEAN 2015
Oleh : Muhammad Ariff Mat Jusoh
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Putrajaya, 5 April 2014 – Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) dengan kerjasama Jabatan Belia dan Sukan Negara(JBSN) dan Majlis Belia Malaysia(MBM) telah menganjurkan Persidangan Meja Bulat Belia Gagasan Komuniti ASEAN bertempat di Podium A, Menara KBS. Perasmian program tersebut telah disempurnakan oleh Menteri Belia dan Sukan, YB. Khairy Jamaluddin.

 IYRES mengambil pendekatan menganjurkan program ini bagi menyediakan paltform untuk memberi penerangan yang jelas dan kempen kesedaran kepada generasi muda Malaysia tentang pelaksanaan Komuniti ASEAN yang akan dilaksanakan pada tahun 2015.

 Menerusi penubuhan Komuniti ASEAN ini, tiga cabang utama kerjasama akan dibentuk iaitu Komuniti Politik-Keselamatan, Komuniti Ekonomi dan Komuniti Sosio-Budaya seterusnya membentuk satu moto untuk menggambarkan agenda baru pertubuhannya iaitu Satu Wawasan, Satu Identiti, Satu Komuniti.

Persidangan sehari yang diadakan turut membuka peluang kepada para peserta untuk menyuarakan pandangan, maklum balas mahupun reaksi berkaitan pelaksanaan Komuniti ASEAN 2015. Seramai 120 orang peserta telah menyertai program ini yang terdiri daripada ahli akademik muda, penggerak persatuan pelajar, usahawan muda, NGO belia dan mayarakat, sahabat media, serta kakaitangan muda syarikat berkaitan milik kerajaan(GLC).

 

Menurut En. Suhail Mohamed, salah seorang peserta persidangan membangkitkan isu kemanusiaan di negara-negara ASEAN yang sedang berlaku pada hari ini antaranya pergolakan di negara Myammar di mana kaum Rohingya ditindas di negara sendiri. Beliau menggesa negara anggota ASEAN memainkan peranan dalam menyelesaikan isu berkenaan.

 

Input dan hasil persidangan yang diterima daripada kalangan peserta akan didokumenkan untuk dibawa dalam bentuk nota kabinet kepada Jemaah Menteri.

 YB. Khairy Jamaluddin dalam sidang akhbarnya menyatakan bahawa amat penting bagi generasi muda di Malaysia memahami implikasi Komuniti ASEAN untuk kita bersedia memaksimumkan peglibatan Malaysia di dalam ASEAN sama ada dalam bentuk pelaburan, peluang pekerjaan, perdagangan, ataupun bagi kita memastikan Malaysia berperanan paling penting daripada segi pembentukan masyarakat sosial budaya ASEAN itu sendiri.

 Sementara itu, majlis penutup dan penyerahan Pelan Tindakan Belia mengenai Gagasan Komuniti ASEAN  telah disempurnakan oleh Ketua Setiausaha KBS, Datuk Jamil Salleh. Presiden MBM, En. Mohamed Maliki Mohamed Rapiee telah menyerahkan pelan tersebut kepada Ketua Setiausaha KBS.

 

Turut hadir ialah Timbalan Ketua Setiausaha Antarabangsa dan Pengurusan KBS, Dato’ Azhar Mohamed Isa, Timbalan Ketua Setiausaha Strategik, Dato’ Harun Che Su, Pengerusi Lembaga Pengarah IYRES, Tn. Haji Adnan Abu Hassan, dan Ketua Pengarah JBSN, Pn. Hjh. Hatipah Ibrahim.

 
Disunting : Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.