SEKRETARIAT RAKAN MUDA MMU SAHUT CABARAN 1 MALAYSIA GREEN 1 MALAYSIA CLEAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEKRETARIAT RAKAN MUDA MMU SAHUT CABARAN 1 MALAYSIA GREEN 1 MALAYSIA CLEAN

 

PORT DICKSON, 23 APRUIL 2014  – Sekretariat Rakan Muda Universiti Multimedia Malaysia (SRM MMU) telah menyahut cabaran melaksanakan Program 1 Malaysia Green 1 Malaysia Clean  di Pantai Teluk Kemang, Port Dickson, Negeri Sembilan baru-baru ini.

 Program sokongan Tahun Melawat Malaysia 2014 ini disertai  seramai 80 ahli Sekretariat Rakan Muda dan turut berkonsepkan enam daripada lapan Gaya Hidup Rakan Muda. Berlangsung selama dua hari satu malam, program ini mendapat kerjasama dengan Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Sukan MMU.

 Pelaksanaan program seumpama ini dilihat dapat mewujudkan sebuah institusi kekeluargaan dalam Sekretariat Rakan Muda yang kukuh dan menitikberatkan hubungan persaudaraan tanpa mengira bangsa dan negara disamping berupaya melahirkan individu yang cinta dan sayang akan keindahan negara. Selain itu, kesedaran dan tanggungjawab untuk bersama-sama memelihara keindahan alam semulajadi dapat dipertingkatkan, khususnya pantai yang semakin dihakis arus pembangunan.

 Selama berkampung dua hari satu malam di Teluk Kemang, para peserta didedahkan dengan pelbagai aktiviti yang mencabar dan menguji ketahanan metal. Pelbagai halangan dan rintangan yang perlu mereka tempuhi terutama dalam menguji semangat berkumpulan melalui aktiviti lasak seperti Explorace, Campfire Night dan Water Confidence.

 Walaupun pelaksanaan program terlalu suntuk, ia dapat mendidik generasi yang bukan sahaja mengamalkan gaya hidup sihat dan berwawasan, malah mempunyai sahsiah dan pekerti yang baik terutamanya dalam kalangan ahli Sekretariat Rakan Muda MMU itu sendiri.

  Oleh : Bahagian Pembangunan Rakan Muda JBSN

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

Disunting : Razali  Haji Mohamed Yassin ( Unit Komunikasi Korporat KBS )

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.