IYRES LAKSANA KAJIAN PENILAIAN BELIA PELBAGAI PERINGKAT TERHADAP PENGANJURAN HARI BELIA NEGARA DAN FESTIVAL BELIA PUTRAJAYA 2014

 

 

Oleh : Muhammad Ariff Mat Jusoh ( IPPBM )

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

 

PUTRAJAYA, 25 APRIL 2014 – Sempena penganjuran Hari Belia Negara (HBN)  2014, Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah dipertanggungawab bagi melaksanakan Kajian Penilaian Belia Pelbagai Peringkat Terhadap Penganjuran Hari Belia Negara dan Festival Belia Putrajaya (FBP) 2014.

Skop kajian ini meliputi penilaian ke atas persepsi belia di peringkat daerah di bawa ke peringkat  negeri serta sehingga pelaksanaan FBP di peringkat Kebangsaan 2014 dengan membawa tagline Jom ke Putrajaya. Pemilihan responden kajian melibatkan pegawai pelaksana, pengunjung belia, pihak perancang, NGO’S dan  stakeholders yang terlibat menjayakan FBP 2014.

Bermula pada 25 hingga 27 April 2014, IYRES telah melaksanakan pengumpulan data kajian lapangan di lima lokasi peringkat negeri iaitu Sabah, Perlis, Selangor, Kuala Lumpur & Sarawak dan enam lokasi di peringkat daerah iaitu Kota Tinggi, Seremban, Barat Daya Penang, Kota Setar, Tanah Merah & Kemaman. Sejumlah 1000 orang  pengunjung terpilih dan 50 orang pelaksana telah terlibat dalam kajian tersebut.

Kajian lapangan IYRES seterusnya ialah pada 1 hingga 5 Mei 2014 yang melibatkan pengumpulan data di peringkat negeri dan juga daerah iaitu di Johor bagi peringkat Negeri dan di Melaka Tengah, Manjung dan Bentong peringkat Daerah.

Melalui kajian ini IYRES akan membuat analisis perbandingan dari segi pandangan belia terhadap pembaharuan pendekatan format penganjuran FBP 2014 di pelbagai peringkat khususnya di peringkat akar umbi.

Dapatan kajian yang diperolehi akan membantu pihak KBS mengenalpasti acara-acara yang berpotensi serta bersesuaian untuk dijadikan acara teras dan minor dalam pelaksanaan program-program di peringkat KBS.

Kesimpulannya, melalui penganjuran festival ini pihak KBS berupaya mengenalpasti impak sosial dan ekonomi khususnya terhadap belia yang terlibat sepanjang berlangsungnya festival ini sama ada ia mendatangkan kesan positif atau sebaliknya yang akan menjadi rujukan dan penambahbaikan untuk pelaksanaan festival pada masa akan datang.

Disunting oleh : Shariffah Mamat
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.