IYRES KONGSI PERLAKSANAAN DASAR SUKAN NEGARA DI TAFISA CERTIFIED LEADERSHIP COURSE IN SPORTS FOR ALL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IYRES KONGSI PERLAKSANAAN DASAR SUKAN NEGARA DI TAFISA CERTIFIED LEADERSHIP COURSE IN SPORTS FOR ALL

Oleh : Nur Diyana Nadirah Mohd Hadi IYRES)

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 KUALA LUMPUR, 7 Mei 2014 – The Association For International Sport for All (TAFISA) dengan kerjasama pihak Malaysia yang diwakili oleh Malaysia Leisure & Recreation Council (MARFIMA) telah mengadakan TAFISA Certified Leadership Course in Sports for All pada  4 hingga 10 Mei 2014 bertempat di Pusat Belia Antarabangsa (IYC), Cheras. TAFISA merupakan sebuah badan pertubuhan antarabangsa yang sinonim dengan Sukan Untuk Semua (SUS).

Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah terlibat dan dirujuk dalam dalam slot perbincangan intelekutual berkenaan Dasar Sukan Negara(DSN) bagi membincangkan berkenaan status semasa Dasar Sukan Negara dan perkongsian perlaksanaan yang dilaksanakan oleh Malaysia. Pembentangan mengenai DSN telah disampaikan oleh Dr. Wasitah Haji Mohd Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif IYRES pada 6 Mei 2014.

Program persijilan ini telah membina jaringan di antara pemimpin-pemimpin SUS dari Filipina, India, Macao, Indonesia, Qatar, dan Maldive dengan pemimpin SUS Malaysia yang dihadiri seramai 15 orang.

Program  persijilan pemimpin sukan untuk semua ini telah dibawa khas oleh MARFIMA dalam rangka kursus bertujuan membawa elemen  perkongsian. Pelaksanaan SUS dan perkongsian kejayaan serta perbincangan isu-isu semasa yang menjadi cabaran kepada pelaksanaan gerakan SUS di serata dunia.

Program  persijilan ini juga turut membincangkan input-input berkenaan sukarelawan, promosi dan pemasaran, kepimpinan dan pengurusan yang efektif, membina jaringan dan kerjasama dalam sukan.

Disunting oleh : Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.