ANUGERAH EMAS LAHIR PELAPIS PEMIMPIN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PEMIMPIN UTAMA KBS KUNJUNGI I-YOUTH

Oleh : Nurul Hidayat Ismail

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

24 MEI 2014, Putrajaya - YB Encik Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan Malaysia, dalam rangka ‘walkabout’nya ke seluruh Festival Belia Putrajaya sempat meluangkan masa untuk singgah ke Hub Intelektual, Penyelidikan dan Inovasi (i-youth) dan mengunjungi kesemua pameran agensi di bawah i-youth. Sempena lawatan ke i-youth beliau juga telah melancarkan 4D Appreciative Inquiry Research Methodology Approach, sebuah pendekatan metodologi kajian baru yang akan digunapakai oleh Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES).

Beliau turut meluangkan masa dalam sebuah sesi flash-mob yang dijayakan secara usahasama IYRES dan Yayasan Inovasi Malaysia yang merupakan salah sebuah agensi utama dalam penganjuran Hub Intelektual, Penyelidikan dan Inovasi pada penganjuran kali ini. Dalam pada itu, Yayasan Inovasi Malaysia turut berbangga kerana berkesempatan memanfaatkan kunjungan YB Encik Khairy bagi melancarkan Pop Innovation, sebuah usaha inovasi belia. Kehadiran YB Encik Khairy biarpun untuk tempoh 20 minit sememangnya telah berjaya menarik ratusan pengunjung belia ke i-youth.

Sebelum kehadiranYB Encik Khairy Jamaluddin, IYRES juga amat berbangga kerana pada hari yang sama, YB Datuk Jamil Salleh, Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sempat singgah, mengunjungi dan mencuba aktiviti-aktiviti menarik yang disediakan di       i-youth. Kehadiran kedua-dua pemimpin utama KBS ini sememangnya amat dialu-alukan dan dinanti-nantikan oleh golongan belia yang berada di i-youth.

Di samping itu, i-youth yang dikendalikan oleh IYRES turut mendapat kerjasama dari Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Jabatan Perangkaan Malaysia, Fakulti Undang-Undang Universiti Teknologi Mara, IPSAS Universiti Putra Malaysia, dan Drugs Free Youth Association. Pelbagai aktiviti menarik telah dirancang sepanjang 3 hari Festival Belia Putrajaya 2014 ini berlangsung bagi mengajak golongan belia untuk datang ke i-youth dan mendekati bidang Intelektual, Penyelidikan dan Inovasi.

Antara aktiviti menarik yang ditawarkan di i-youth adalah Pameran Penyelidikan Belia, Pameran Infografik, Kuiz ‘Answer &Win’, Author Corner -pameran dan jualan buku terbitan IYRES, bual bicara intelektual bersama ahli akademik, Selfie Corner, cabutan bertuah dan pameran menarik oleh agensi-agensi yang turut bekerjasama menjayakan Hub Intelektual, Penyelidikan dan Inovasi sempena Festival Belia Putrajaya 2014 ini.

Disunting oleh : Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.