SUKARELAWAN UPNM BANTU KELANCARAN MAJLIS PENYERAHAN SURAT TAWARAN HAJI 1MDB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUKARELAWAN UPNM BANTU KELANCARAN MAJLIS PENYERAHAN SURAT TAWARAN HAJI 1MDB

PUTRAJAYA, 19 JUN 2014 – Seramai 30 sukarelawan yang terdiri dari kalangan mahasiswa Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) telah membantu menjayakan Majlis Penyerahan Surat Tawaran Haji oleh  Perdana Menteri bertempat di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, dekat sini kelmarin.

Para sukarelawan dibahagi kepada tiga kumpulan mengikut pembahagian tugas yang telah ditetapkan. Kumpulan pertama ditugaskan untuk menjadi penyambut tetamu dan penunjuk arah bagi membantu memudahkan pergerakan orang ramai yang hadir  ke majlis tersebut.

Manakala kumpulan kedua membantu pengedaran makan minum kepada para jemputan dan kumpulan ketiga pula, membantu memastikan persekitaran masjid sentiasa berada dalam keadaan yang bersih di sepanjang program berlangsung.   

 Di majlis berkenaan, seramai 1,000 jemaah termasuk dua Tok Batin dan lapan guru pondok menerima surat tawaran menunaikan fardu haji 2014/1435H di bawah Program Khas Haji Perdana Menteri-Yayasan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) 2014/1435H. Selain tajaan haji, mereka turut menerima wang saku RM1,000 setiap seorang, kain pasang, kain pelekat dan kurma. 

Hadir sama,  Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hassan Malek, Pengerusi 1MDB, Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin dan Pengerusi Lembaga Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim.

Pada majlis itu juga, Perdana Menteri turut menyempurnakan pelancaran program Ramadan Al-Mubarak peringkat nasional serta pengagihan kurma dan air zam zam di masjid seluruh negara.

 

Oleh:  Bahagian Pembangunan Rakan Muda ( Jabatan Belia dan Sukan Negara)

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

Disunting : Razali Haji Mohamed Yassin (Unit Komunikasi Korporat KBS)

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.