Luahan aspirasi belia Malaysia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luahan aspirasi belia Malaysia

Oleh : Kosmo Online

YAKIN bahawa golongan belia memainkan peranan penting dalam pembangunan negara, Petron Malaysia Refining & Marketing Bhd. (Petron Malaysia) telah melancarkan pertandingan seni dan fotografi untuk pelajar tempatan yang dikenali sebagai Visi Petron.

Memasuki tahun kedua penganjurannya, pertandingan yang bertemakan Perjalanan Untuk Melaksanakan Janji Saya itu bertujuan menggalakkan para peserta berkongsi karya mereka yang menggambarkan perjalanan dalam mencapai matlamat kehidupan untuk keluarga, masyarakat, alam sekitar dan negara.

“Golongan belia merupakan pencetus perubahan dalam memacu pertumbuhan negara.

“Melalui Visi Petron, kami cuba melibatkan golongan ini untuk sama-sama berkongsi pendapat mereka mengenai isu tertentu yang diluahkan melalui daya kreativiti mereka,” kata Ketua Perniagaan Runcit Petron Malaysia, Faridah Ali menerusi satu kenyataan baru-baru ini.

Sehubungan itu, beliau menambah, pertandingan tersebut juga merupakan peluang golongan tersebut mempamerkan bakat dan luahan aspirasi mereka.

Pertandingan yang diperkenalkan tahun lalu itu telah berjaya menarik penyertaan kira-kira 200 pelukis dari institusi-institusi pengajian tinggi tempatan (IPT).

Pemenang pertandingan berkenaan akan berpeluang untuk mencorakkan barangan korporat Petron seperti diari, kalendar dinding dan meja, baju, payung dan bekas minuman yang diberikan kepada pelanggan-pelanggan dan rakan-rakan niaga.

Pertandingan Visi Petron terbuka kepada pelajar IPT yang berusia 18 hingga 28 tahun. Sebanyak dua kategori yang dipertandingkan iaitu lukisan menggunakan media cat minyak atau air dan fotografi berwarna.

Bagi setiap kategori, pemenang pertama akan membawa pulang wang tunai bernilai RM3,000, tempat kedua (RM2,000), dan tempat ketiga (RM1,000). Tiga pemenang sagu hati dalam setiap kategori akan menerima hadiah bernilai RM500 .

Borang penyertaan boleh dimuat turun menerusi laman web, www.petron.com.my.

Tarikh akhir penyertaan ialah pada 31 Ogos 2014.

Artikel Penuh: kosmo Online @ Hakcipta terpelihara