PARLIMEN BELIA MALAYSIA MAHU LAHIRKAN BARISAN PELAPIS PEMIMPIN MUDA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PARLIMEN BELIA MALAYSIA MAHU  LAHIRKAN BARISAN PELAPIS PEMIMPIN MUDA

 

PUTRAJAYA, 2 JULAI 2014 - Pelaksanaan Parlimen Belia Malaysia (PBM) adalah bertujuan untuk melatih dan melahirkan barisan pelapis kepimpinan muda yang berkaliber dan berwibawa sejajar dengan keperluan negara masa kini dan masa hadapan.

 

Pihak Kementerian Belia dan Sukan Malaysia (KBS) telah membuka pendaftaran menjadi pemilih Ahli Parlimen Belia Malaysia bermula 1 Julai 2014 (semalam) hingga 31 Ogos 2014. 

 

Objektif Parlimen Belia Malaysia adalah untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran kepimpinan dikalangan generasi Y demi penerusan kepimpinan negara jangka panjang. Ia juga dijadikan sebagai platform kepada belia untuk terlibat secara praktikal dalam proses membuat undang-undang serta memahami sistem pentadbiran negara serta mengenalpasti trend belia untuk disesuaikan dengan pembentukan polisi pentadbiran negara.

 

Menurut Dr. Zainah Shariff (Pengarah Pembangunan Sosial, Bahagian Pembangunan Belia) apabila ditemui di pejabatnya semalam, kriteria utama Ahli PBM adalah semestinya warganegara Malaysia yang berumur dalam lingkungan  18 hingga 30 tahun semasa memohon. Calon perlu memiliki kualiti kepimpinan, penglibatan dan hubungan aktif dalam program komuniti. Calon juga hendaklah  tidak pernah disabitkan dengan kesalahan jenayah dan tidak muflis.

 

Bagi mengukuhkan sesuatu pencalonan, calon perlu mempunyai minima lima orang penyokong yang berumur belia (15-40 tahun) dari negeri yang ingin diwakili.

 

Pihak Sekretariat Parlimen Belia telah menetapkan tarikh pada 8 September hingga 24 September  2014 untuk pencalonan Ahli Parlimen Belia dari Negeri masing – masing. Maklumat lanjut boleh layari www.parlimenbelia.gov.my.

 

Disediakan oleh Lizza Imelia M. Sulanah, Unit Komunikasi Korporat

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

Disunting oleh : Nasrudin H Mahmud, Unit Komunikasi Korporat

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.