Pengindeksan Malaysian Journal of Youth Studies di MyJurnal & MYCITE

Pengindeksan Malaysian Journal of Youth Studies di MyJurnal & MYCITE

Oleh : Muhammad Ariff Mat Jusoh
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

PUTRAJAYA, 8 JULAI 2014Malaysian Journal of Youth Studies (MJYS) terbitan Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah disenaraikan sebagai jurnal berindeks oleh Pusat Sitasi Malaysia, Kementerian Pelajaran Malaysia di portal Malaysian Journal Management System (MyJurnal) dan portal Malaysian Citation Index (MYCITE).

MJYS merupakan penerbitan dwitahunan IYRES yang diterbitkan bermotifkan untuk menyebar luas hasil-hasil penyelidikan mahupun konseptual yang dihasilkan dalam kalangan ahli akademik, pelajar di peringkat Sarjana ke atas serta pihak-pihak yang ingin menyumbangkan hasil penulisan mereka dalam bentuk jurnal sebagai bahan bacaan dan rujukan khalayak pembaca terutama golongan belia.

MJYS mencapai pengiktirafan ini memandangkan telah melepasi syarat-syarat yang telah ditentukan oleh Pusat Sitasi Malaysia sebagai syarat bagi melayakkan penerbitan MJYS boleh disenaraikan sebagai jurnal yang berindeks.

MyJurnal adalah sistem jurnal dalam talian yang diwujudkan untuk meningkatkan penerbitan yang memfokuskan kepada jurnal-jurnal ilmiah Malaysia. Selain itu, MyJurnal dapat meningkatkan akses jurnal kepada komuniti global sebagai rujukan mereka dalam mencari rujukan kepada sesuatu isu.

Manakala MYCITE adalah sistem yang diwujudkan bagi mendaftar dan menilai semua penerbitan jurnal ilmiah di Malaysia menggunakan indikator bibliometrik. Melalui sistem ini juga, penerbit dapat mengenal pasti kekuatan dan kelemahan dalam setiap penerbitan seterusnya meningkatkan kualiti bagi penerbitan akan baru.     

MJYS boleh diakses di pautan berikut :

         i.            http://www.myjurnal.my/public/browse-journal-view.php?id=365

       ii.            http://www.mycite.my/en/journal-citation-report/mycite-citation-report?mcrsearchtype[keyword]=&mcrsearchtype[year]=2012&rows=10&sort=hindex&order=desc&submit=Search&page=15

Pihak IYRES juga mengalu-alukan sumbangan artikel daripada pelbagai pihak untuk disumbangkan dalam penerbitan MJYS yang seterusnya. Emelkan artikel anda ke email Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Disunting oleh: Shariffah Mamat

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.