PERSIDANGAN MEJA BULAT BELIA BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M)

PERSIDANGAN MEJA BULAT BELIA BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M)

Oleh: Muhammad Ariff Mat Jusoh
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

KUALA LUMPUR, 19 JULAI 2014 – Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) dengan kerjasama Jabatan Belia dan Sukan negara (JBSN) dan Pusat Belia Antarabangsa (IYC) telah menganjurkan Persidangan Meja Bulat Belia: Bantuan Rakyat 1Malaysia bertempat di Pusat Belia Antarabangsa (IYC), Cheras, Kuala Lumpur.

Persidangan ini merupakan platform bagi memberi penerangan dan maklumat yang jelas mengenai BR1M  kepada generasi muda yang merupakan salah satu inisiatif pihak kerajaan dalam merancakkan pertumbuhan ekonomi negara yang kukuh.

Seramai 60 orang peserta telah hadir daripada pelbagai latar belakang dan turut serta 31 orang peserta di forum online IYRES telah memberikan pendapat dan pandangan mereka. Dua orang pembentang iaitu Encik Razali Bin Mohamad, Kementerian Kewangan, dan Puan Ginie Lim, Institut Rakyat telah membentangkan kertas kerja masing-masing di persidangan tersebut.

Antara penerangan yang diberikan kepada peserta berkaitan BR1M ialah berkaitan pelaksanaan BR1M  2012 dan 2013, i-BR1M 2013, statistik penerima BR1M 2013 serta jenis-jenis insentif kerajaan kepada belia.

Rata-rata peserta yang hadir memberikan pandangan dan cadangan mereka mengenai pelaksanaan BR1M. Di akhir persidangan, satu resolusi telah dibentuk berdasarkan kesimpulan daripada pandangan yang telah diberikan oleh peserta yang hadir.

Resolusi yang telah dipersetujui oleh mereka antaranya ialah golongan belia mencadangkan agar pihak kerajaan mengkaji semula impak dan rasional pemberian BR1M kepada rakyat  dalam mengurangkan bebanan kos sara hidup individu dan isi rumah terutamanya golongan belia yang semakin meningkat; golongan belia berpendapat agar pihak Kerajaan memastikan pemberian BR1M lebih memberi fokus kepada golongan yang memerlukan iaitu golongan yang berpendapatan RM 4000.00 ke bawah bagi yang bujang dan  RM 5000.00 ke bawah bagi isi rumah (sentiasa akan dikaji pada setiap tahun); dan golongan belia mencadangkan agar  i-BR1M diteruskan dan nilai takaful/ insurans ditingkatkan.

Resolusi daripada persidangan ini akan didokumenkan untuk dijadikan panduan, rujukan dan akan diketengahkan ke peringkat Parlimen iaitu sebagai Nota Jemaah Menteri oleh YB. Menteri Belia dan Sukan Malaysia.

Bagi berita bergambar bagi persidangan tersebut, boleh diakses di pautan berikut:

http://ippbm.gov.my/index.php?lang=bm

https://www.facebook.com/IPPBM?ref=hl&ref_type=bookmark

 

Disunting oleh: Shariffah Mamat

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.