BELIA MULA TERTARIK PROGRAM PERANTIS

BELIA MULA TERTARIK PROGRAM PERANTIS

 

SUNGAI PETANI, 5 OGOS 2014 – Golongan belia di Daerah Kuala Muda kini mula membuka mata dan minda mereka kepada program PERANTIS yang diperkenalkan tidak lama dahulu.

 

Objektif program ini adalah bagi memberi latihan kemahiran berdasarkan proses kerja sebenar secara sepenuh masa. Oleh itu, belia yang tidak berpeluang melanjutkan pelajaran mereka ke peringkat yang lebih tinggi masih mempunyai peluang yang cerah untuk membina kemahiran seterusnya mengusahakan perusahaan sendiri jika mereka bijak menggunakan peluang ini.

 

Program ini adalah kerjasama di antara Bahagian Pembangunan Kemahiran, Kementerian Belia dan Sukan Malaysia dengan Jabatan Belia dan Sukan Negeri. Bagi daerah Kuala Muda, dua premis telah dipilih untuk menempatkan empat belia menjalani latihan kemahiran selama enam bulan bermula  Jun lepas.

 

Premis tersebut, Keluarga Mazadee Enterprise yang beroperasi di Amanjaya dan RT Bersama Enterprise yang terletak di Batu Lintang dekat sini. Bidang yang dipilih pada kali ini ialah bidang jahitan dan permotoran. Kedua-dua bidang kemahiran ini merupakan bidang yang sesuai dengan perkembangan dan pasaran semasa.

 

Pejabat Belia Dan Sukan Daerah Kuala Muda sentiasa mencari pendekatan dan aktiviti yang sesuai bagi menarik lebih ramai belia di daerah itu menceburi bidang kemahiran bagi memenuhi permintaan pasaran semasa.

 

Pemantauan berkala dibuat Pegawai Belia dan Sukan Daerah bagi memastikan peserta melengkapkan buku log dan hadir bekerja sebagaimana yang telah ditetapkan majikan masing-masing.

 

Oleh : Nurmasnira Binti Morad (PBSD Kuala Muda)

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

Disunting : Razali Haji Mohamed Yassin (Unit Komunikasi Korporat KBS)

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.