Iyres Wakil KBS ke Konferen Antarabangsa Keusahawanan Sosial

konferen-singapura

Iyres Wakil KBS ke Konferen Antarabangsa Keusahawanan Sosial

Oleh : Muhammad Ariff Mat Jusoh
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

SINGAPURA, 29 Ogos 2014 – Kementerian Belia dan Sukan Malaysia (KBS) melalui Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah menghantar penyertaan ke Konferen Antarabangsa Keusahawanan Sosial ‘A Brave New Marketplace: Unleashing Opportunities At The Base Of The Pyramid’.

Konferen ini berlangsung bermula pada 27 Ogos 2014 sehingga 30 Ogos 2014 bertempat di ITE Headquarters & ITE College Central. Penyertaan ini diwakili oleh Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif IYRES bersama dua orang pegawai IYRES.

Program ini merupakan sebuah forum unik yang menggalakkan pemegang taruh daripada pelbagai latar belakang sektor dan industri untuk berkongsi pengetahuan, membincangkan isu-isu semasa berkaitan, di samping mencari ruang serta peluang jaringan kerjasama bagi mendapatkan solusi berkesan yang mampu memanfaatkan semua orang. Pengisian program sepanjang tiga (3) hari ini merangkumi sesi konferen dan pameran yang melibatkan pelbagai tokoh serta organisasi keusahawanan sosial dan perniagaan sosial dari seluruh dunia

Penyertaan IYRES ke konferen tersebut adalah bagi melaksanakan pengumpulan maklumat melalui kaedah Pemerhatian Turut Serta terhadap penganjuran di peringkat antarabangsa bagi melaksanakan Konferen Antarabangsa Pemimpin Peringkat ASEAN yang bertemakan ‘Keusahawanan Sosial Sebagai Fenomena Global yang akan dianjurkan oleh KBS pada bulan Disember 2014.

Selain itu, penglibatan IYRES juga bertujuan memberikan pendedahan kepada pegawai di peringkat kementerian di samping melaksanakan smart networking partnership di peringkat serantau bagi mewarwarkan pelaksanaan konferen antarabangsa yang telah dirancang oleh KBS.

Penglibatan IYRES mewakili KBS di konferen antarabangsa tersebut diharapkan dapat membantu kementerian dalam menjayakan program seumpamanya di peringkat Malaysia.

Disunting oleh: Shariffah Mamat

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.