Emas pertama cetus momentum cipta kejayaan

sukanasia-22092014

Emas pertama cetus momentum cipta kejayaan

KEMENANGAN pingat emas pertama negara menerusi acara wusyu pada hari pembukaan Sukan Asia 2014 di Incheon, Korea Selatan bakal mencetuskan momentum untuk mencipta lebih banyak kejayaan, sekali gus menepati sasaran yang ditetapkan Majlis Olimpik Malaysia (MOM).

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata kejayaan atlet wusyu negara, Tai Cheau Xuen kelmarin membuktikan kemampuannya yang setanding atlet handalan dunia dengan menewaskan jaguh dunia dari China, Wei Hong, sekali gus memberi rangsangan kepada kontinjen negara untuk mencapai sasaran lapan pingat emas pada temasya kali ini.

"Kemenangan kita semalam (kelmarin) adalah di luar jangkaan. Kita memang ada sasaran dalam sukan wusyu tetapi semalam (kelmarin) atlet kita berjaya mengalahkan juara dunia.

Saya yakin kebolehan kontinjen Malaysia dan kemampuan atlet negara selepas membuat persiapan selama empat tahun dan kejayaan pasti akan jadi milik kita," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program FitMalaysia-Sabah di Teluk Likas, Kota Kinabalu semalam ketika diminta mengulas kejayaan Cheau Xuen, 24, yang merangkul emas acara gabungan nanquan-nandao wanita.

Cheau Xuen tidak diletakkan sebagai harapan untuk meraih pingat pada temasya kali ini, tetapi dia telah membuktikan bahawa dia memiliki kemampuan untuk memberi saingan.

Skuad wusyu meramalkan atlet veteran, Diana Bong untuk menyumbang pingat tetapi atlet kelahiran Sarawak itu gagal menempatkan diri dalam kelompok tiga terbaik.