#FIT MALAYSIA GEGAR TANJUNG LIPAT

ELY 9786

#FIT MALAYSIA GEGAR TANJUNG LIPAT

LIKAS, 21 SEPTEMBER 2014 –#Fit Malaysia hari ini berjaya mengegarkan kawasan perkelahan Taman Awam Tanjung Lipat di sini apabila lebih 10,000 hadir untuk mengambil bahagian sempena Majlis Palancaran #Fit Malaysia Negeri Sabah oleh Menteri Belia dan Sukan, YB. Encik Khairy Jamaluddin di sini.

 Program yang bermula dari awal pagi dengan kayuhan santai oleh kira-kira 500 peserta di dalam #Fit Malaysia Ride Kota Kinabalu 2014 dari perkarangan Sutera Harbour Resort, Kota Kinabalu sejauh 11 kilometer melalui Penampang, Likas sebelum berakhir di kawasan perkelahan Taman Awam Tanjung Lipat ini.

Kayuhan ini dilepaskan bersama Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, Datuk Jamil Salleh bersama-sama Ketua Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negara, Hajah Hatipah Haji Ibrahim. 

Acara larian #Fit Malaysia Run sejauh lima kilometer mengisi aturcara majlis pelancaran dengan pelepasan dilakukan bersama Menteri Belia dan Sukan Negeri Sabah, Datuk Haji Tawfik Datuk Seri Panglima Haji Abu Bakar Titingan dan Datuk Jamil Salleh yang bermula dan berakhir di Taman Awam Teluk Lipat di sini.

Kehadiran Menteri Belia dan Sukan, YB. Encik Khairy Jamaluddin pada jam 9.30 pagi disambut ramai pengunjung yang memang mahu melihat pemimpin secara dekat. Selepas merasmikan pelancaran #Fit Malaysia Sabah, YB. Encik Khairy kemudian melakukanwalkaboutkesemua khemah yang menyediakan pelbagai aktiviti yang menyokong pelaksanaan program #Fit Malaysia itu.

Turutsama,  Timbalan Ketua Setiausaha (Antarabangsa dan Pengurusan ) Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Dato’  Azhar Mohamed Isa, Pengarah Jabatan Belia dan Sukan ( Persekutuan ) Negeri Sabah dan beberapa Setiausaha Bahagian KBS dan pemimpin-pemimpin masyarakat tempatan.

Majlis yang berlangsung sehingga jam 5.30 petang itu menampilkan pelbagai aktiviti kecergasan dan seni mempertahankan diri di dalam usaha mewujudkan Negara bersukan bagi melahirkan rakyat yang sihat dan mengurangkan penyakit-penyakit berbahaya seperti sakit jantung, kencing manis, darah tingi dan penyakit-penyakit kronik lain yang kian menghantui sebahagian rakyat di Negara ini.

 

 Oleh : Razali Haji Mohamed Yassin ( Unit Komunikasi Korporat KBS) 

Disunting : Adeli bin Hussin@Drus ( Unit Komunikasi Korporat KBS)Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.