FORUM EVOLUSI POLITIK ANAK MUDA

iyres evolusimuda14

FORUM EVOLUSI POLITIK ANAK MUDA

KELANA JAYA, 15 OKTOBER 2014 - Politik Anak muda Malaysia merupakan pembuka tirai kepada Sekolah Parti, Akademi Kepimpinan Kapten Hussein (AKHI), satu usaha pengkaderan berstruktur yang julung kali diperkenalkan oleh YB Encik Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan Malaysia yang juga merupakan Ketua Pemuda Pergerakan UMNO Malaysia.

Pelancaran AKHI yang berlangsung di Premis AKHI yang bertempat di Kelana Jaya Centre Point bermula dengan sesi Forum Bersama YB Encik Khairy Jamaluddin berhubung evolusi serta perubahan iklim Politik Generasi muda pada hari ini yang jauh berbeza dengan politik anak muda 20 tahun dahulu. Usaha Peremajaan keahlian sesuatu Parti politik adalah penting memandangkan pada hari ini wujud persepsi mengenai kurangnya kecenderongan dalam kalangan anak muda hari ini terhadap kepimpinan sesuatu Parti seperti UMNO.

Pengisian Forum yang dikendalikan sendiri oleh YB Encik Khairy Jamaluddin dan di mudahcara oleh Cik Syahira mendapat sambutan yang amat menggalakkan dengan dewan forum  penuh sesak dengan bukan saja ahli dalam kalangan pemuda UMNO bahkan sambutan dari belia- belia pelbagai bangsa, pemberita, dan belia-belia yg datang dari persekitaran .Dianggarkan seramai lebih dari 700 belia dan pemuda hadir mengambil peluang dari forum pertama anjuran Akademi Kepimpinan Kapten Hussein.

Seperkara yang menarik ditimbulkan adalah unsur keterbukaan sebagai ‘aproach’ terkini dalam menarik penglibatan generasi muda untuk menjayakan agenda politik.

YB Khairy menolak sesetengah pandangan yg menyalahsangka mengenai keterbukaan dengan usaha membawa populariti bagi tujuan peribadi sesuatu tokoh. Beliau turut disogokkan dengan soalan dari para peserta mengenai kepentingan persepsi dan fakta dari kacamata YB Khairy.

Bagi beliau sendiri, mengurus persepsi itu sendiri adalah sangat penting yang mana jika tidak diurus ia pasti akan menenggelamkan fakta dan kebenaran yang juga penting.

YB Khairy turut di berikan pujian kerana rata- rata belia yang hadir amat menghargai usaha beliau sebagai Menteri Belia dan Sukan yang telah dapat menterjemahkan kesungguhan beliau dalam memperjuangkan belia melalui peruntukan budget belia yang sangat mesra belia.

YB Khairy turut berkongsi maklumat mengenai pelbagai Program Pembangunan Belia yang sedang berjalan di peringkat Kementerian dan berharap platform pelbagai program pembangunan modal insan yg dilaksanakan oleh KBS seperti Parlimen Belia Malaysia, Felo Perdana, YAKEB, Rakan Muda dan beberapa aktiviti di peringkat luar bandar akan dapat menjadi tapak kepada pembangunan, kepimpinan dinamis, belia dan pemuda pada hari ini.

Disediakan oleh : Dr. Wasitah Mohd Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif IYRES

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disunting oleh : Nasrudin H Mahmud, Unit Komunikasi Korporat

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.