PROGRAM FEED THE HOMELESS “CARE FOR NEEDY” ANJURAN BIRO SOSIAL, PUSPANITA CAWANGAN KBS

care-for-needy

PROGRAM FEED THE HOMELESS “CARE FOR NEEDY”

ANJURAN BIRO SOSIAL, PUSPANITA CAWANGAN KBS

Oleh : Puan Suraya Bt Sulaiman Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

KUALA LUMPUR, 18 OKTOBER 2014 – Semangat kecintaan dalam kerja-kerja sukarela bagi membantu golongan yang kurang berkemampuan sedikit sebanyak dapat memberi kesedaran kepada golongan muda untuk membantu golongan yang lebih memerlukan. Sehubungan itu, Biro Sosial PUSPANITA KBS telah mengambil inisiatif untuk melaksanakan program tersebut dengan kerjasama Bahagian Pembangunan Rakan Muda dan pelajar-pelajar daripada Kelab Budi Penyayang UniKL MIAT serta Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Seramai 45 orang peserta daripada UniKL , 25 orang daripada PADU, Rakan Muda dan                  11 orang ahli PUSPANITA KBS terlibat yang diketuai oleh Pengerusi Biro Sosial PUSPANITA KBS, Dr Wasitah Hj Mohd Yusof, selaku wakil rasmi kepada Y.Bhg Datin Dr. Asmah Bt Samat, Pengerusi Puspanita Cawangan KBS.

Program ini bertujuan untuk memupuk semangat saling membantu kepada insan-insan yang kurang berkemampuan ke dalam jiwa ahli Puspanita dan Ahli Kelab Budi Penyayang UniKL MIAT serta menyemai kesedaran dalam diri terhadap kepentingan dalam memberi sumbangan dalam membantu orang yang lebih memerlukan.

Dr. Wasitah dalam ucapan aluannya, mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada golongan muda UniKL dan semua pihak dan agensi-agensi seperti Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) serta pasukan Polis yang terlibat dalam menjayakan program ini. Beliau berharap agar kerjasama yang terjalin ini dapat diteruskan di masa akan datang dalam samada program yang sama atau pun yang lain.

Dianggarkan lebih 300 orang golongan gelandangan mendapat manfaat dari agihan barangan keperluan harian serta makanan. Agihan tersebut diberikan kepada gelandangan yang berada di sekitar Masjid Jamek dan sekitar Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur. Sepanjang aktiviti agihan tersebut berjalan, pihak DBKL turut serta di setiap lokasi bagi memastikan keselamatan semua peserta bersama pihak Polis. Program tersebut berakhir pada jam 11.00 malam dan semua peserta berpuas hati kerana program yang telah lama dirancang ini berjalan dengan lancar dan baik.