IYRES SERTAI KONVENSYEN KUMPULAN KREATIF INOVATIF DAN KREATIF ANJURAN KBS

kikiyres

PORT DICKSON, 29 OKTOBER 2014 – Kementerian Belia dan Sukan telah mengadakan Konvensyen Kumpulan Kreatif Inovatif dan Kreatif (KIK) peringkat kementerian yang turut disertai oleh 13 kumpulan bagi Kategori Pengurusan dan 8 kumpulan bagi Kategori Teknikal.

Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) juga tidak ketinggalan dalam menyertai konvensyen tersebut dengan membawa gelaran kumpulan Der Forscher yang bermaksud Penyelidik dalam bahasa German. IYRES telah membawa projek KIK ini yang bertajuk permasalahan Lambakan Data Di IYRES dengan memperkenalkan Aplikasi Pemetaan Belia Malaysia sebagai platform penyelesaian masalah untuk memusatkan data yang mana diterjemahkan dalam landskap peta.

Walaupun ini merupakan kali pertama IYRES memasuki pertandingan KIK, dengan usaha, kerjasama dan tungkus-lumus yang diberikan oleh setiap ahli kumpulan Der Forscher dan sokongan daripada seluruh warga IYRES telah membuktikan bahawa IYRES juga berjaya dalam memberikan persembahan yang terbaik pada hari itu.

Tahniah diucapkan kepada Silver-T dari JBSN Perak dan Pasukan Ivotech dari IKBN Pagoh yang diumumkan sebagai Johan bagi Kategori Pengurusan dan Teknikal. Hadiah kemenangan telah disampaikan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, YBhg. Datuk Jamil Salleh. Penyertaan IYRES dalam KIK tidak berakhir disini, malah lebih bersemangat untuk menyertainya pada tahun hadapan.

Disediakan oleh: Noor Afifah Johari

Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disunting oleh: Mastura Mohamad

Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.