KARNIVAL GENEXTER 2014

KARNIVALGENEXTER2014

KARNIVAL GENEXTER 2014

PUTRAJAYA, 8 NOVEMBER 2014 – Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) telah menganjurkan Karnival Genexter 2014 di Dataran Putrajaya dengan jayanya. Tujuan utama karnival tersebut diadakan bertujuan untuk memberi platform kepada golongan muda untuk membabitkan diri dalam aktiviti positif bagi meningkatkan tahap kecekapan, keupayaan kepimpinan, gaya hidup, mencungkil bakat dan potensi serta menjadi generasi bermaklumat di samping memberi ruang dan peluang kepada golongan berkenaan mendekati pemimpin.

 

Dalam perlaksanaan karnival tersebut, Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) yang merupakan salah satu agensi dalam Kementerian Belia Dan Sukan (KBS) telah mengambil bahagian dengan mengadakan pameran yang berkaitan semua hasil kajian dan program-program intelektual yang telah dan bakal dilaksanakan seperti yang telah dirancang dan dijadualkan. Gerai-gerai jualan hasil penerbitan IYRES juga telah dibuka termasuklah dengan mengadakan pertandingan sukaneka dan kuiz yang telah menggamatkan lagi kemeriahan karnival tersebut.

 

Penganjuran karnival ini adalah formula berkesan bagi generasi muda bertemu dan berkongsi pendapat serta idea mereka bersama kepimpinan negara. Karnival ini menjadi sangat menarik kerana melalui perkongsian pelbagai idea di dalam karnival yang telah disambut ini telah menjadikan konsep 1Malaysia dapat disemai dengan lebih berkesan terutamanya kepada golongan muda atau belia yang lebih dikenali sebagai generasi Y yang menjadi pewaris kepada negara pada masa depan. Masyarakat turut dapat bekerjasama memupuk nilai-nilai murni dalam kalangan golongan berkenaan dan tidak hanya menyerahkan tugas tersebut kepada kerajaan.

 

Karnival ini berlangsung dengan lancar dan menampakkan bilangan pengunjung yang sangat memuaskan. Penglibatan booth pameran dan jualan IYRES dalam karnival kali ini menjadi sangat istimewa kerana telah menerima kunjungan YB En Khairy Jamaluddin, Menteri Belia Dan Sukan Malaysia dan juga YB. Datuk Ahmad Maslan, Timbalan Menteri Kewangan Malaysia. Karnival ini telah berlangsung selama dua hari bermula 8 November sehingga 9 November 2014 di Perbadanan Putrajaya.

 

Oleh: Mohd. Farhan Hazwan Bin Ismail
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disunting oleh: Shariffah Mamat

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.