PERTANDINGAN ROBOTIK DI INDONESIA ROBOFEST 2014 PERINGKAT ASEAN

PERTANDINGAN ROBOTIK DI INDONESIA ROBOFEST 2014 PERINGKAT ASEAN

BANDUNG, 18 NOVEMBER 2014 - Pertandingan Robotik Indonesia Robofest 2014 telah berlangsung di Festival Citylink, Bandung, Indonesia pada 8 hingga 9 November  melibatkan penyertaan negara Indonesia, Singapura dan Malaysia.

 

Keputusan pertandingan secara individu, menyaksikan Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Sepang memenangi beberapa pertandingan kategori Battle Robot sehingga berjaya ke peringkat separuh akhir.

 

Pencapaian  pasukan Malaysia yang melibatkan IKTBN Sepang, Maktab Melayu Kuala Kangsar dan Sekolah Sintok telah berjaya meletakkan nama Malaysia secara keseluruhannya di tempat ketiga dan kedua mengatasi 60 pasukan daripada Indonesia dan Singapura.

 
Bagi kategori Automated Storage and Retrieval System pula, pasukan Malaysia diletakkan di dalam kategori khas mengikut kategori perisian. Kejayaan ini amat membanggakan memandangkan ia merupakan peryertaan pertama  Malaysia di dalam pertandingan ini.

 

Hadiah pertandingan tempat ketiga dan kedua adalah di dalam bentuk trofi dan wang tunai, masing-masing sebanyak RM500 untuk tempat ketiga dan RM800 untuk tempat kedua.

Oleh: Mohd Hezir bin Mohd Amin (IKTBN Sepang )

 

Disunting : Razali Haji Mohamed Yassin (Unit Komunikasi Korporat KBS)

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.