PERSIDANGAN MEJA BULAT BELIA BINCANG ISU ISIL

PUTRAJAYA, 29 JANUARI 2015 – Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia atau IYRES hari ini menganjurkan satu lagi Program Persidangan Meja Bulat Belia yang membincangkan isu Kumpulan Militan Islam Iraq dan Jajahannya (ISIL), dengan tajuk “ Antara Perjuangan Dan Semangat Jhad” .

Program yang diadakan di Galeri Kementerian Belia dan Sukan (KBS) ini membawa agenda isu semasa membincangkan dan mengemas kini perkembangan terkini dan situasi sebenar krisis perjuangan ISIL di negara-negara Timur Tengah.

Dia00ntara sub - topik yang dibincangkan adalah berkenaan ‘Apa itu ISIL?’ dan ‘Jihad Menurut Perspektif Islam” yang dibentangkan  pegawai yang bertauliah dari agensi di Kementerian Luar Negeri dan juga dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Persidangan yang dianjurkan ini khusus untuk memberikan penerangan kepada Belia Malaysia mengenai perbezaan jihad, maklumat penuh mengenai jihad, ajaran Islam dan jihad yang diterjemahkan oleh Kumpulan ISIL ini.

Ternyata maklum balas yang diberikan  para peserta sewaktu persidangan sangat memberangsangkan dan menunjukkan betapa mereka risau akan isu ini merebak ke tanah air tercinta ini dalam pada menyalahguna dan memburukkan lagi nama Islam itu sendiri.

Hasil perbincangan di persidangan ini akan didokumenkan sebagai satu Resolusi untuk dijadikan Nota Jemaah Menteri seterusnya dibincangkan di peringkat Kabinet.

Resolusi telah diserahkan wakil peserta kepada Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik) KBS, Dato’ Harun  Che Su. 

Oleh : Khalid Khairuddin ( Unit Komunikasi Korporat KBS)

 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disunting : Razali Haji Mohamed Yassin ( Unit Komunikasi Korporat KBS)

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.