KSU PENGERUSI PERBINCANGAN BERSAMA MAGIC

PUTRAJAYA,10 FEBUARI 2015 -  Kunjung hormat pihak Malaysian Global Innovation And Creativity Centre (MaGIC) yang diketuai Ketua Pegawai Operasi MaGIC, Norita Ja’afar ke atas Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Datuk Jamil Salleh, di pejabatnya di sini hari ini sememangnya membuahkan hasil yang amat bermakna.

 

Hala tuju pembangunan minat dan kecenderungan golongan belia usahawan. Malaysia amat cerah hasil dari perbincangan dan keterbukaan KBS dan MaGIC selaku pemandu kepada perjalananan bidang keusahawanan Sosial.

 

Kedua-dua pihak sepakat bagi memastikan  agar Penganjuran Konferen Antarabangsa Pemimpin Muda (ICYL) berhubung Keusahawanan Sosial anjuran Institut Penyelidikan Dan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) yang  akan dilaksanakan pada Mac nanti  akan menjadi permulaan kepada aktiviti susulan yang mantap dan bersepadu dengan tumpuan kepada kumpulan sasaran belia.
Menerusi perbincangan tersebut, Datuk Jamil menyarankan agar MaGIC bertindak sebagai pihak yang akan menerima dan memberi perhatian kepada tindakan dalam bentuk susulan yang diperlukan para belia yang sentiasa memerlukan perhatian dalam bentuk sokongan kewangan, khidmat nasihat dan keperluan program bagi terus menyuburkan semangat generasi muda yang telah mula berkecimpung dalam bidang keusahawanan sosial ini.

 

Perbincangan ini ternyata membuahkan hasil yang positif dan bakal menjana satu bentuk perkembangan baharu dalam melahirkan generasi belia usahawan berwatak positif dalam menjana perubahan masyarakat.

 

Turut hadir dalam perbincangan tersebut, Ketua Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negara, Datuk Hajah Hatipah Haji Ibrahim dan Ketua Pegawai Eksekutif IYRES, Dr. Wasitah Mohd Yusof.

 

Oleh : Dr Wasitah Binti Haji Mohd Yusof ( Ketua Pegawai Eksekutif IYRES )

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 

Disunting : Razali Haji Mohamed Yassin (Unit Komunikasi Korporat KBS)

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.