MESYUARAT PELAKSANAAN STRATEGI INTERVENSI BAGI MENANGANI ISU BELIA BERISKO TINGGI DI WILAYAH ISKANDAR

Johor Bahru, 1 Mac 2015 – Institut Penyelidikan dan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah mengadakan satu mesyuarat Pelaksanaan Strategi Intervensi Bagi Menangani Isu Belia Berisko Tinggi Di Wilayah Iskandarkerjasama antara Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) dan Jabatan Belia dan Sukan Negeri, Johor. Turut hadir bersama semasa sesi mesyuarat ini ialah Hj. Mohd Amin Othman, Timbalan Pengarah Pembangunan Sosial IRDA, Cik Khairunisa Abd Khalid, Penolong Eksekutif Bahagian sosial IRDA dan En. Azmi Othman Penolong Pengarah Belia dan Sukan, Unit Pembangunan Sosial, JBSN Johor.

Kajian ini telah dilaksanakan hasil tindakan yang diambil dari satu daripada 10 resolusi yang telah dihasilkan melalui Forum Belia Kebangsaan iaitu Menangani Jenayah dan Gengsterisme di Malaysia yang dianjurkan oleh Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) dengan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan pada 28 September 2013 yang lepas.

Oleh itu, pihak IYRES dengan kerjasama KITA-UKM telah melaksanakan satu kajian bertajuk ’Action Research On Serious Crime, Gangsterisme and Youth In Malaysia’ pada Februari sehingga November 2014 yang lalu. Kajian tersebut telah dilaksanakan ke atas belia berisiko yang berumur 15 hingga 29 tahun.

 Berdasarkan kepada outcome penilaian/kajian yang telah dilaksanakan itu maka IYRES telah bekerjasama dengan pihak IRDA dan JBSN Johor dalam melaksanakan projek di kawasan kejiranan bagi mengumpulkan profil belia berisiko di kawasan tersebut dan melaksanakan program strategi intervensi yang bersesuaian untuk belia berisiko tinggi di wilayah Iskandar.

 Hasil daripada perbincangan, mesyuarat bersetuju memilih Kulai Jaya dan Pasir Gudang sebagai kawasan kajian memandangkan kedua-dua kawasan ini merupakan kawasan yang berisiko tinggi bagi kes jenayah. Selain itu, mesyuarat bersetuju mengadakan satu bengkel bersama Agensi Negeri/ Daerah dan Ketua Kejiranan bagi membincangkan keperluan Projek Pelaksanaan Strategi Intervensi dan bengkel ini dijangka akan diadakan pada bulan April ini.

Oleh: Norhidayah Binti Omar

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disunting oleh: Dr. Wasitah Binti Hj Mohd Yusof

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.