INTERNATIONAL PSYCHOLOGI EVALUATION

PUTRAJAYA, 18 APRIL 2014  - Seramai 400 belia seluruh Malaysia telah mengikuti Ujian Penilaian Psikologi yang dilaksanakan  Unit Antarabangsa, Bahagian Pembangunan Belia dengan kerjasama Unit Pengurusan Psikologi, Bahagian Pembangunan Sumber Manusia di Dewan Serbaguna, Podium B, Menara Kementerian Belia Dan Sukan disini hari ini.

Ujian Psikologi ini dilaksanakan bertujuan untuk mengenalpasti tahap kesediaan calon-calon serta “Intelligence Quotient” dan “Emotional Intelligence” sebelum calon-calon yang berjaya di bawa ke Kem Pemilihan Program Pertukaran Belia Antarabangsa 2015 yang  dijadualkan pada awal bulan Mei nanti.

Ujian Psikologi ini adalah kali pertama dilaksanakan secara berpusat berdasarkan sesi sebelum ini yang dilaksanakan mengikut zon-zon tertentu untuk mengurangkan kos.  Program yang dilaksanakan ini merupakan program tahunan yang akan melibatkan Negara-negara ASEAN.

Oleh: Hafizan bin Ahmad, 
Bahagian Pembangunan Belia
 
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.  Disunting : Razali Haji Mohamed Yassin 
(Unit Komunikasi Korporat KBS) Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.