SIDANG MEJA BULAT BELIA KOS SARA HIDUP PASCA GST PEMIKIR MUDA

BANGI, 9 Mei 2015 – Persatuan Pemikir Muda Malaysia (PPMM) dengan kerjasama Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia  (IYRES) telah mengadakan program ‘Sidang Bicara Kos Sara Hidup Pasca GST Pemikir Muda Malaysia’ di Universiti Kebangsaan Malaysia. Program yang diadakan selama dua hari ini telah melibatkan peserta yang terdiri daripada belia yang mempunyai pelbagai latarbelakang serta sembilan badan profesional di Malaysia.

 Program ‘Sidang Meja Bulat Belia Kos Sara Hidup Pasca GST Pemikir Muda’ juga telah dilaksanakan dalam Sidang tersebut pada 8 dan 9 Mei 2015 yang merupakan platform belia untuk mengenengahkan pandangan dan hasrat kesan daripada kenaikan kos sara hidup selepas pelaksanaan GST. Pelbagai pandangan telus yang telah diperolehi berkaitan isu yang dibawa merangkumi isu perumahan, keperluan harian, kebolehpekerjaan, dan perkhidmatan. Justeru itu, peserta program tersebut sebulat suara telah menghasilkan 24 resolusi yang telah diserahkan kepada YAB Perdana Menteri dalam acara kemuncak program tersebut seterunya akan dibawa ke peringkat kabinet.

 Turut hadir dalam acara perasmian program tersebut ialah isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor, En. Lokman Hakim Bin Ali, (Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Belia Dan Sukan Malaysia), Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof (Ketua Pegawai Eksekutif IYRES), Mohd Rafiq Naizamohideen (Presiden PMM) dan Prof Datuk Dr Nor Azlan Ghazali (Naib Canselor UKM).

 Program tersebut telah dirasmikan oleh YAB Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak. Dalam perasmian program tersebut beliau berkata, ‘’Kerajaan juga sentiasa terbuka mendengar pandangan pelbagai pihak berhubung perkara menangani kos sara hidup di malaysia khususnya kepada belia, keutamaan tertinggi dalam penelitian setiap  keluarga dan sebab itulah kerajaan memperkenalkan pelbagai kaedah serta cara. Pelbagai usaha yang telah kerajaan  lakukan, sama ada secara langsung dan tidak langsung .”

 Pihak penganjur berharap agar program tersebut dapat memberi manfaat kepada golonagn belia dalam menyuarakan hasrat hati dalam mengharungi kenaikan harga barang dan perkhidmatan kesan dari pasca GST yang telah dilaksanakan di Malaysia pada 1 April 2015 yang lalu.

 

 Oleh: Muhammad Zahid Alif Bin Abdul Aziz

Disunting: Nadya Shaffinaz Binti Bajur

i