PELAKSANAAN KAJIAN PENILAIAN HARI BELIA NEGARA 2015 PERINGKAT NEGERI SARAWAK

KOTA SAMARAHAN, SARAWAK : Pada 8 hingga 10 Mei 2015 telah berlangsung Fiesta Mesra Belia 1 Malaysia bertempat di Summermall, Kota Samarahan, Sarawak. Pelaksanaan Fiesta Mesra Belia 1 Malaysia di Sarawak mendapat sambutan yang baik dan meriah di kalangan belia setempat.

 

Kumpulan Penyelidik IYRES yang diketuai oleh Puan Shahhanim Yahya, Eksekutif Penyelidik Kanan II tidak ketinggalan untuk turut serta dalam sambutan tersebut bagi melaksanakan Kajian Penilaian Hari Belia Negara 2015 Peringkat Negeri Sarawak. Sepanjang 8 hingga 10 Mei 2015, Kumpulan Penyelidik IYRES telah memberi taklimat kepada semua enumerator sebelum mereka menjalankan tugas, mengetuai Focus Group Discussion (FGD) dan menjalankan soal selidik ke atas peniaga/usahawan yang terlibat.

 

Seramai 20 orang enumerator IYRES yang terdiri daripada belia setempat, penuntut universiti berhampiran (UNIMAS dan UITM) dan penggiat aktif NGO Belia yang telah membantu Kumpulan Penyelidik IYRES dalam melaksanakan kajian tersebut. Pelaksanaan kajian ini turut dibantu dengan kerjasama Jabatan Belia dan Sukan Negeri Sarawak. Sesi kajian dan penilaian melibatkan teknik kuantitatif (borang soal selidik) dan kualitatif (FGD dan pemantauan). Melalui FGD yang dilaksanakan, pelbagai maklumbalas diperolehi dari golongan pelaksana dan golongan belia.

 

Majlis Perasmian Fiesta Mesra Belia 1 Malaysia telah dirasmikan oleh YB Datuk Haji Abdul Karim Rahman Hamzah selaku Menteri Muda Pembangunan Belia (Bandar) dan Menteri Muda Perumahan Negeri Sarawak pada 9 Mei 2015 jam 12.00 tengahari. Wakil kementerian yang turut hadir ke Majlis Perasmian tersebut ialah YBhg. Dato’ Harun Che Su, Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik) KBS dan YM Engku Mohd Azmi bin Engku Mohd Basri, TKP Bahagian Pembangunan Rakan Muda, KBS.

 

Disediakan oleh:

Nur Diyana Nadirah Binti Mohd Hadi

 

Disunting oleh:

Shahhanim Binti Yahya