BUDAYA PENYELIDIKAN DI KARNIVAL PENYELIDIKAN BELIA 2015

PUTRAJAYA , 24 MEI 2015 – Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah menganjurkan Karnival Penyelidikan Belia (KPB) sempena Festival Belia Putrayaja 2015 (FBP2015) pada 22 hingga 24 Mei 2015 lalu di Dataran Gemilang, Presint 4, Putrajaya.

 

Bertema ‘Showcase of Talent’, pihak kerajaan menerusi Kementerian Belia dan Sukan telah telah menghimpunkan ramai para belia dari seluruh negara dengan pelbagai acara yang diketengahkan. Malah FBP 2015 telah membuka peluang kepada Usahawan Sosial dalam kalangan belia terlibat sama dalam memasarkan produk tersendiri.

 

Karnival Penyelidikan Belia yang merupakan kesinambungan HUB Inovasi dan Intelektual (i-youth) pada tahun 2014, IYRES telah menghimpunkan organisasi yang terlibat dalam bidang penyelidikan mahupun yang terlibat dengan agenda pembangunan belia di Malaysia. Konsep pelaksanaan KPB ini adalah bertemakan tagline IYRES iaitu ‘Knowledge.Action.Impact’ sejajar dengan peranan dan tanggungjawab yang diamanahkan sebagai think tank belia. KPB tersebut telah dirasmikan oleh Tn. Haji Adnan Abu Hassan (Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah IYRES). Di samping itu, KPB juga telah berjaya menarik penyertaan belia daripada pelbagai agama dan bangsa melalui aktiviti-aktiviti yang menjadi tumpuan mereka di antaranya ‘answer and wins’, ‘snake and ladders’, ‘i-talk session’ , photobox, persembahan live muzik dari kumpulan buskers Malaysia bersama artis jemputan.

 

Selain daripada itu, Majlis Perasmian IYRES Community Enumerator (ICE) telah disempurnakan oleh Menteri Belia Dan Sukan Malaysia, YB Encik Khairy Jamaluddin di KPB bersama YBhg. Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof (Ketua Pegawai Eksekutif IYRES). KPB juga telah menerima kunjungan hormat dari YB Datuk M. Saravanan (Timbalan Menteri, Kementerian Belia dan Sukan) dan YB. Prof. Madya Datuk Dr. Abu Bakar bin Mohamad Diah (Timbalan Menteri, Kementerian Sains, teknologi dan Inovasi).

Perasmian ICE merupakan pengiktirafan kepada enumerator dalam menjayakan kajian-kajian IYRES yang menyokong pembangunan belia, komuniti ini dibangunkan bertujuan untuk mengumpul data-data kumpulan sasar atau subjek kajian melibatkan kawasan di seluruh Malaysia serta membudayakan penyelidikan dalam kalangan belia Malaysia.

  Selain itu, kewujudan ICE dilihat sebagai platform terbaik menyuburkan budaya penyelidikan khususnya berpotensi untuk menyumbang kepada agenda strategik pembangunan belia.

  Pendekatan ini turut membantu pihak IYRES melihat profil psiko grafik belia dengan lebih mendalam dalam sesuatu kawasan serta memberi gambaran sebenar situasi berkaitan belia melalui kewujudan ICE ini juga  bukan sahaja membantu dalam proses penyelidikan, malah ia memberi manfaat kepada pegawai di peringkat negeri dan daerah sebagai ‘penggerak’ bagi membantu melaksanakan program-program yang berkaitan di peringkat komuniti setempat.

 

Disediakan oleh   :  Muhammad Zahid Alif Abdul Aziz

Disunting oleh     :  Nadya Shaffinaz Bajuri