LAWATAN MESRA PUSPANITA CAWANGAN KBS KE PUSAT JAGAAN PALIATIF PEADIATRIK HOSPITAL SULTAN ISMAIL, JOHOR BAHRU

JOHOR BAHRU, 31 MEI 2015 - Dalam kedukaan terpancar kegembiraan di wajah kanak-kanak di Wad 8C, Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru dengan kehadiran ahli-ahli PUSPANITA Cawangan Kementerian Belia dan Sukan, pegawai-pegawai kanan dan juga pegawai dari Jabatan Belia dan Sukan Negeri Johor. Lawatan mesra anjuran Biro Pendidikan & Pembangunan Keluarga/Latihan bertujuan meringankan beban penjaga disamping menghiburkan kanak-kanak tersebut. Delegasi PUSPANITA KBS yang diketuai oleh YBhg. Datuk Jamil Bin Salleh, Penaung PUSPANITA dan YBhg. Datin Dr. Asmah Binti Samat selaku Pengerusi PUSPANITA telah disambut mesra oleh Pengarah Hospital, Dr. YBhg. Dr. Arbain Bin Lani.

 

Lawatan ini dimulakan dengan tayangan video mengenai Pusat Jagaan Paliatif Peadiatrik dan juga aktiviti kanak-kanak istimewa ini sepanjang tahun 2015. Kemudian rombongan di bawa melawat ke wad 8C dimana terletaknya Pusat Jagaan Paliatif Peadiatrik yang dihuni oleh 28 orang pesakit kanak-kanak berada di wad tersebut yang disahkan menghidap kanser dan penyakit  buah pinggang. Disamping itu, sesi ramah mesra oleh YBhg. Datuk Jamil Salleh dan YBhg. Datin Dr. Asmah Binti Samat ternyata amat menghiburkan kanak-kanak dengan nyanyian dan lawak spontan daripada ahli-ahli PUSPANITA dan warga kerja wad 8C, Hospital Sultan Ismail.   

Lawatan tersebut diserikan lagi dengan majlis sambutan hari lahir bulan Mei dan sesi penyerahan sumbangan serta bahan pendidikan kepada kanak-kanak di wad 8C.  Doktor Pakar Perunding Kanan Peadiatrik, Dr. Susan Pee  mengucapkan ribuan terima kasih kepada ahli-ahli PUSPANITA dan pegawai-pegawai kanan kerana sudi datang untuk menghiburkan pesakit kanak-kanak, penjaga dan juga petugas di wad 8C serta berharap program seumpama itu dapat diadakan lagi pada masa hadapan.

 

Oleh : Raja Shahida Bt. Raja Hassan

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disunting oleh : Dr. Wasitah Haji Mohd Yusof

Biro Pendidikan & Pembangunan Keluarga/Latihan