PERSIDANGAN MEJA BULAT BELIA: HUTANG BELIA TERBENANKAH ANDA? BINCANG PADAH BANKRAP DAN TIDAK MENGUKUR KEMAMPUAN DIRI

Program Persidangan Meja Bulat  Belia : Hutang Belia Terbebankah Anda ? yang disempurnakan oleh Dr Aisyah Bin Kasa , Pengurus Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) mendapat  sambutan dan galakkan dari  Belia  kerana membawa  isu-isu yang menarik dan tidak bosan untuk diperbincangkan. Program persidangan meja bulat tersebut banyak mengupas  perkara yang menyebabkan seseorang belia itu bankrap atau muflis dan  mengenai kos sara hidup belia di era 2015 ini.

Kos sara hidup yang semakin tinggi menyebabkan kebanyakan daripada kita dan khususnya kepada golongan belia yang berumur dari 18 hingga 35 tahun menjadi tertekan dan kerana tidak dapat mengurus kewangan dengan baik akhirnya berhutang dan tidak dapat dibayar dan menyebabkan seseorang itu menjadi muflis.

Muflis atau bangkrap adalah perkataan yang paling sinonim kerana sekiranya ia berlaku banyak kesan buruknya, Setiap orang apabila ditanyakan soalan berkaitan kepentingan wang dalam kehidupan biasanya, ada yang menjawab “wang bukan segala-galanya” dan ada juga yang “menjawab tanpa wang kita tidak boleh hidup di dunia ini “.

Kebankrapan merujuk kepada satu proses dimana seorang penghutang diistiharkan muflis melalui perintah mahkamah,segala harta kepunyaaan bankrap terletak hak kepada ketua pengarah Insolvensi dan ketua pengarah Insolvensi bertanggungjawab untuk menghasilkan dan menjual harta tersebut. Tambahnya lagi, hasil jualan harta akan diagihkan kepada pemiutang yang memfailkan bukti hutang dalam kes kebankrapan bankrap.’kata En. Joseindra Abu Senin’, wakil dari Jabatan Insolvensi (MDI).

Justeru itu, perlu diingatkan dari peringkat remaja lagi agar mengawal perbelanjaan dengan bijak dan jangan ikut nafsu semasa berbelanja kerana secara purata, setiap hari dianggarkan terdapat 14 orang diisytiharkan muflis atau bangkrap di negara ini. Hal ini berlaku kerana sikap suka berbelanja lebih daripada pendapatan.

Hari ini, semakin ramai belia yang muflis, gara-gara menanggung beban hutang yang serius seperti kad kredit, pinjaman membeli kereta dan pinjaman peribadi. Sebanyak 50 peratus daripada mereka ialah pemegang kad kredit yang berusia di bawah 30 tahun, Lebih menyedihkan 15 peratus daripada mereka tiada tabungan dan 37 peratus lagi tidak pernah memikirkan persediaan untuk persaraan. Perancangan kewangan yang lemah dan kurangnya pengetahuan mengenai pengurusan wang menjadi faktor utama masalah hutang. Hal ini membawa kepada bebanan hutang pada usia muda akibat berbelanja secara berlebihan.

Gaya hidup di luar kemampuan sering menjadi punca utama masalah kewangan yang semakin meruncing dalam kalangan remaja. Mereka merasakan status orang muda bagaikan tercabar sekiranya tidak mengikut trend masa kini dari segi penampilan dan gajet. Hal ini membawa kepada bebanan hutang pada usia muda akibat berbelanja secara berlebihan. Maklumlah hendak membayar bil Internet, telefon, kelab, gimnasium dan Implikasi muflis ada macam-macam. Antaranya, menyebabkan seseorang itu tidak boleh memegang jawatan tertentu dalam perkhidmatan awam. Seorang pegawai pemegang harta akan ditugaskan untuk mengawasi harta benda dan memantau tindakan anda dalam menyelenggarakan harta untuk melangsaikan hutang. Anda juga tidak boleh ke luar negara.

Dalam pada itu, Sekretariat Bebas Muflis perlu berperanan agar penggunaan khidmat CTOS yang banyak menyusahkan orang ramai dari segi maklumat yang tidak dikemaskini dan menimbulkan ketidakadilan dan penganiayaan ini, dikaji semula atau dihentikan terus dan digantikan serta diuruskan oleh pihak kerajaan sendiri dalam menentukan status kredit seseorang untuk dinilai oleh institusi kewangan dan sebagainya.

Proses pinjaman dan lain-lainnya seharusnya juga dinilai semula agar tidak timbul masalah dari segi penjamin, teraniaya dan tertipu dengan sistem yang ada sekarang ini.

Selain itu, Belia di program tersebut  turut memohon agar program-program motivasi dan kewangan seperti yang diadakan oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) melalui Program Persidangan Meja Bulat Belia: Hutang Belia Terbebankah Anda? anjuran Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) harus diperhebatkan kerana perkara-perkara yang dibincangkan ini akan dijadikan resolusi dan seterusnya disampaikan sehingga keperingkat nota jemaah menteri.

Program yang dijalankan ini bertujuan memupuk tahap disiplin belia agar tabiat meminjam secara bijak sekali gus menggalakkan budaya pembayaran semula pinjaman secara konsisten.

Penyerahan Resolusi oleh wakil Belia En. Mohd Alif Bin Abu Hassan yang merupakan peserta di program tersebut dan diserahkan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (IYRES) dan juga wakil Kementerian Belia dan Sukan Malaysia YBhg. Dr. Wasitah Hj. Mohd Yusof untuk diserahkan kepada KBS dan seterusnya keperingkat tertinggi agar suara belia sampai ke peringkat cabinet.