LUCHEON TALK SIRI 1/2015 : ‘CABARAN ANJAKAN EKONOMI’

PUTRAJAYA, 30 SEPTEMBER 2015 - Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah menganjurkan program Lucheon Talk Siri 1/2015 dengan membawa topik ‘Cabaran Anjakan Ekonomi’ yang disampaikan oleh YBhg. Dr. Yusof Saari, Pensyarah Kanan, Fakulti Ekonomi dan Pengurusan, Universiti Putra Malaysia.

Program yang dilaksanakan selama satu jam ini telah berkongsi pengetahuan dan membincangkan isu-isu semasa ekonomi dalam pembangunan belia yang boleh dijadikan panduan dalam pengurusan di Kementerian Belia Sukan. Perkongsian tersebut dapat memberi gambaran situasi ekonomi terkini kepada peserta yang terdiri daripada pihak yang berperanan penting dalam merangka, merancang dan merencanakan agenda pembangunan belia di Malaysia.

Antara isu yang dibincangkan ialah ‘Di Mana Kita Dalam Ekonomi Global?’ ‘Perancangan Tempoh Pertengahan Ekonomi’, ‘Kebergantungan Diversifikasi dan Komoditi’ dan Ketidaksepadanan Kelulusan Pendidikan dan Pekerjaan Belia’. Topik-topik tersebut juga telah dikaitkan dengan impak tukaran matawang yang berlaku kini serta belanjawan 2016.

Di akhir program, penyampaian cenderahati sebagai tanda penghargaan kepada YBhg. Dr. Yusof Saari sebagai penceramah telah disempurnakan oleh YBhg. Dato' Harun bin Che Su, Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik).

 

Disediakan Oleh :    Nadya Shafinaz Binti Bajuri