(IYRES) ANJUR “BICARA INTELEK” FITRAH DAN IMPLIKASI BELIA DAN MASYARAKAT DI MENARA KBS

berita 01032016

PUTRAJAYA, 28 FEBRUARI 2016 – Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) telah melaksanakan Program Bicara Intelek Siri 1/2016 bagi membincangkan “Fitrah dan Implikasi dalam Kehidupan Belia dan Masyarakat” yang dibentangkan oleh Pengerusi Pertubuhan Amal Mabrur Malaysia, Ustaz Haji Muhammad Hasnil Bin Abu Bakar di Dewan Serbaguna Menara KBS.

Ustaz Haji Muhammad Hasnil dalam pembentangan berkata “Pendidikan daripada ibubapa perlu diberi perhatian yang lebih teliti supaya tidak menjejaskan sifat-sifat fitrah yang ada pada setiap manusia sejak azali dimana mampu melahirkan pemikiran masyarakat yang lebih positif dan berkualiti khususnya golongan belia di Malaysia”.

Lantaran itu, satu pesanan daripada beliau yang boleh diamalkan oleh semua yang hadir iaitu "Jangan Putus Berdoa, doa adalah "Mughkul Ibadah" otak kepada ibadah dan merupakan kemuncak kepada ibadah. Jadi janganlah kita putus berdoa kepada Allah S.W.T kerana doa merupakan senjata umat Islam".

Program “Bicara Intelek” “Fitrah dan Implikasi dalam Kehidupan Belia dan Masyarakat”  membawa satu perbincangan dan perkongisan ilmu secara terbuka dan santai yang dapat menghimpunkan warga Team KBS disemua peringkat dan kakitangan kerajaan dari pelbagai kementerian untuk bersama-sama dapat ilmu disamping melakukan transformasi diri agar lebih cemerlang sekaligus menjadikan ia sebagai satu platform dalam sesuatu bidang intelektual. Sehubungan dengan itu, program ini mampu menyumbangkan kepada pembangunan sumber manusia di Kementerian atau Agensi yang tertentu bagi membentuk pemikiran yang baru demi generasi masa hadapan.

Program Bicara Intelek ini dihadiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif (IYRES), Dr. Hajah Wasitah Mohd Yusof dan turut hadir ialah, Setiausaha Bahagian, Encik Mazlan Bin Abd Mutalib.

 

Unit Komunikasi Korporat

Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES)

Disediakan Oleh: Muhammad Zahid Alif Bin Abdul Aziz

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Suntingan: Wan Nor Iza Binti Mohd Nor

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.