MAKMAL PEMBANGUNAN PROFILING EXPERTS BLUE OCEAN LEADERSHIP (B.O.L) @ MINISTRY

160412 Berita

KUALA LUMPUR, 05 – 08 APRIL 2016 – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah terpilih bagi mewakili Sektor Sosial dalam pelaksanaan inisiatif Blue Ocean Leadership (B.O.L) sepertimana yang dipersetujui oleh YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia  dalam Mesyuarat Blue Ocean Strategy (NBOS) Summit. Seramai 15 orang pegawai kanan KBS yang merupakan kelompok pengurusan telah mengikuti Makmal Pembangunan Profiling Experts B.O.L @ Ministry selama 4 hari di Dewan Banquet, Bukit Kiara, INTAN. Team B.O.L @ Ministry KBS telah diketuai oleh YBrs. Dr. Hjh Wasitah Hj. Mohd Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif IYRES. Makmal yang dilaksanakan oleh INTAN ini bertujuan untuk melahirkan kelompok Profiling Expert bagi setiap kementerian yang menghasilkan Kanvas Kepimpinan di pelbagai peringkat perjawatan kementerian.

YBhg. Dato' Mohamad Zabidi Bin Zainal, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, JPA menerusi ucapan beliau mengharapkan agar proses NBOS dapat ditunjangi oleh barisan kepimpinan yang menumpu kepada 4 tahap kecekapan bagi memastikan pelaksanaan NBOS berkesan. 4 teras utama kepimpinan yang berkesan dalam konteks ini adalah:

1)fokus kepada tindakan dan aktiviti pemimpin;

2)strategi berkaitan dengan realiti pasaran;

3)tahap kepimpinan yang bersesuaian di semua peringkat; dan

4)keutamaan kepada aktiviti dan tumpuan masa kepimpinan kepada tindakan dan aktiviti yang berimpak tinggi pada kadar kos yang rendah.

 Justeru itu, pihak kerajaan khususnya JPA berusaha menangani soal kepimpinan yang sememangnya penting dalam menjayakan inisiatif NBOS Kebangsaan.

Sebagai hasilnya, KBS akan mempunyai Team Profil Expert yang mengendalikan penyelidikan kualitatif meliputi 96 responden yang mewakili pelbagai lapisan kepimpinan di peringkat KBS. Hasil daripada kajian ini yang akan mengambil masa selama 3 bulan akhirnya akan dibentangkan di peringkat kepimpinan KBS untuk mendapat mandat seterusnya dibawa ke NBOS yang dipengerusikan oleh YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia .

 

Disediakan Oleh : Nadya Shaffinaz Bajuri

                          This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Disunting oleh   : Dr. Hjh. Wasitah Hj. Mohd Yusof

                          This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.