PENILAIAN HARI BELIA NEGARA (HBN) 2016 PERINGKAT NEGERI SARAWAK

20160514 hbn sarawak

 

SARAWAK, 14 MEI 2016– Pengumpulan data bagi Kajian Sempena Sambutan Hari Belia Negara 2016 bagi Negeri Sarawak telah diadakan bertempat di kompleks Belia dan Sukan Kuching, Sarawak. Sambutan Hari Belia Negara di negeri Sarawak telah dirasmikan oleh Yang Berhormat Encik Fazzrudin Bin Haji Abdul Rahman, Adun N.6 Tupong. Sebanyak 400 borang soal selidik telah diedarkan oleh enumerator yang dilantik. Pengumpulan data kajian turut melibatkan kaedah Focus Group Discussion (FGD) yang terdiri daripada 5 orang wakil dari JBSN, Pejabat Belia dan Sukan Bahagian Betong dan Sibu, Seberkas Negeri Sarawak dan Seberkas cawangan Sibu.

Menurut pegawai penyelaras Encik Rawing Anak Uking dari JBSN Sarawak, pihak mereka mensasarkan penyertaan daripada belia seramai 1,200 orang. Beliau yakin dengan aktiviti utama yang dianjurkan seperti Senaman Aerobik, Auto Show kereta dan motor, pertandingan Dota, Mr. Gym, dan lain-lain aktiviti mampu menarik golongan belia untuk hadir memeriahkan lagi sambutan HBN di negeri Sarawak.

Hasil komitmen dan kerjasama yang baik daripada pihak JBSN Sarawak telah membantu dalam menjayakan kajian lapangan yang dilaksanakan oleh pihak IYRES.

Disediakan oleh: Noratiqah Talib & Mohamad Saifful Hassan

Disunting oleh : Cik Azura Abidin