YB KJ LANCAR PROJEK ‘4D ICE AWARD’ PROGRAM OUTREACH IYRES COMMUNITY ENUMERATOR (ICE)

20160515 4D

 

SERDANG, 15 MEI 2016 – YB. Encik Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan, telah melancarkan 4D ICE AWARD di bawah Program Outreach IYRES Community Enumerator (ICE) anjuran Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) sewaktu kunjungan beliau ke tapak pameran I - KNOW @ IYRES (IYRES RESEARCH HUB) sewaktu sambutan Hari Belia Negara 2016 bertempat di Universiti Putra Malaysia (UPM).

Projek 4D Outreach IYRES ini merupakan satu projek berasaskan penyelidikan, yang akan dilaksanakan di peringkat komuniti bagi membangunkan budaya “Inquiry Mind”  dalam kalangan belia. Projek ini menawarkan “ICE FUND” sebanyak RM3,000 sebagai dana untuk para belia menjalankan projek serta merancang intervensi dan penyelidikan di peringkat komuniti setempat bagi menangani isu-isu atau permasalahan yang berlaku di peringkat komuniti.

Menurut Dr. Hajah Wasitah Mohd Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif IYRES, melalui Projek 4D ini, belia dapat membudayakan penyelidikan dalam kalangan belia serta memberi pengiktirafan kepada enumerator IYRES yang berperanan penting dalam konteks integriti dan menjana kualiti penyelidikan.

Mengulas lanjut, permohonan telah dibuka kepada warganegara Malaysia yang berusia 15-40 tahun untuk mendaftar sebagai ICE (IYRES COMMUNITY ENUMERATOR) bagi menyertai projek ini. Bagi belia yang belum mendaftar, pendaftaran boleh dibuat melalui laman web www.iyres.gov.my.

Majlis perasmian tersebut turut disaksikan oleh Pengerusi Lembaga Pengarah IYRES, Dato' Adnan Hj. Abu Hassan bersama Ketua Pegawai Eksekutif IYRES, Dr. HajahWasitah Mohd Yusof.

 

Unit Komunikasi Korporat

Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES)

Disediakan Oleh: Muhammad Zahid Alif Bin Abdul Aziz

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Suntingan: Shariffah Mamat

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.